Home > OMXS30 vecka 42

OMXS30 vecka 42

OMXS30 gick förra veckan upp med hela 5,1%. Indexet låg hela veckan i intervallet 920 och 970 vilket får betraktas som lugnt och relativt  starkt. ”Normal” läge de senaste veckorna har ju varit att vi dels har haft en väldigt volatil börs samt att vi någon gång under en typisk vecka varit nere under 900 eller till och med nere och testat 850 stödet. Kan denna styrka vara ett tecken på att vi också ska orka över det viktiga 970 motståndet? Vi får väl se, men marknaden kan nog lätt bli mer volatil den kommande veckan.

Vi kommer nu få en hel del rapporter och andra viktiga händelser att agera utifrån. I USA kommer blandat annat Apples rapport på tisdag och på onsdag ger FED sin syn på konjuktur läget i Beige Book rapporten. I Sverige kommer ett antal viktiga bolagsrapporter. På onsdag kommer till exempel SKF som så vanligt får ge rapportflodens första viktiga ledtråd om konjukturen. SKF:s orderingång och vd:n Tom Johnstones framtidssyn kommer att skär skådas av analytikerna.

Nu på söndag har vi också ett EU toppmöte, som kallats ”alla toppmötens moder”, där det bland annat ska beslutas om en eventuell skatt på finansiella transaktioner, om och hur man ska koncentrera den finansiella makten inom euro-området, vad man ska göra med Greklands statsskuld och om Grekland ska vara kvar i eurosamarbetet. Det är alltså ganska många viktiga beslut som ska fattas.

Om delsårsrapporterna blir ok och europeiska finanskrisen lugnat ner sig så kanske läget i Kina senare i år kommer mer i fokus. Nu betraktas ju Kina som landet som ska rädda världen, men vad skulle hända om dom får problem? I söndagens SvD Näringslivs krönika tar Andreas Cervenka upp den nya kapprustningen som olika centralbanker gör genom att dramatiskt öka sina länders penningmängder. Exempelvis kan man där läsa om de finansiella bubblor som Kina blåser upp genom att trycka pengar. Den officiella penningmängden i Kina är efter en kraftig ökning de senaste 3 åren dubbelt så stor som landets BNP. Det finns nu mer yuan än amerikanska dollar…

Den långa trenden, definierat som lutningen på 200 dagars medelvärdeskurva, är fortfarande nedåtriktad och vi ligger alltså kvar i konsolideringsintervallet mellan 850 till 970.

Den korta trenden, definierat som 20 dagars medelvärde, är mer uppåtriktad och vi utmanar nu det viktiga motståndet vid 970. Vi får nu se om vi under rapportperioden som nu startar på allvar för de svenska börsbolagen kan orka över motståndet 970. Vi är nu överköpta, Stochastic indikatorn ligger till exempel ganska högt, vilket kan göra att vi först måste samla lite kraft innan vi orkar forcera 970. Vi har kortsiktiga stöd vid ca 932 som vi kanske ska dra oss ner till först. Bryts dock motståndet vid 970 verkar vägen ligga öppen för en uppgång till i alla fall ca 1050 nivån. Många enskilda aktier som ingår i OMXS30-indexet ser nu också ut att vara mogna för en lite större uppgång.

Slutsats: Var försiktig med alltför stora negativa positioner i marknaden och ha en stop loss på sådana om vi går över 970. Går vi över 970 får vi köpsignaler, särskilt om vi gör det med en ökning av handelsvolymen. Nettoköp kan då göras, fast gärna med relativt små positioner. Den långa trenden är ju fortfarande nedåtriktad. Sikta på 1050. Stop loss stop 931.

Den alternativa och mer kortsiktiga strategin är att köpa och sälja inom trading intervallet 850 till 970. Alltså sälja eller blanka nu alldeles under motståndet 970. Stop loss alldeles över 970. Köp sedan när vi kommer ner till stöd området kring 850, stop loss 832. Denna strategi kräver mycket disciplin när det gäller stop loss agerandet. Rörelserna kan bli både snabba och stora i denna typ av marknad.

Teknisk analys OMXS30 (dagsdiagram)
Teknisk analys OMXS30 (dagsdiagram)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto