Home > OMXS30 vecka 43

OMXS30 vecka 43

OMXS30 och världens övriga aktiemarknader är för närvarande inne i en positiv sinne stämning. OMXS30 ligger nu alldeles under det viktiga motståndet vid 970. Stängning över 970 ger köpsignaler som pekar mot ca 1050. 

Förra veckan var OMXS30 relativt lugn och gick upp med 0,9%. Detta att marknaden var lugn kan troligen ha gjort att de mer långsiktiga aktörerna börjar återfå lite grann av förtroendet för börsen, vilket skulle vara positivt för den kommande börsutvecklingen. Aktiemarknaderna verkar nu de senaste veckorna vara inne i ett sinnesläge där man tolkar saker och ting positivt. Glaset är alltså för närvarande mer halvfullt istället för som tidigare halvtomt.

Vi väntar nu på resultaten från det viktiga EU-toppmötet som beräknas komma på onsdag. Världens börser tog ut lite grann i förtid förra veckan av de eventuellt kommande goda nyheterna från det mötet så vi får se nu om resultatet kommer motsvara förväntningarna. Eller blir det kanske det vanliga ”köp på ryktet och sälj på nyheten” agerandet? Blir det inte det, utan att marknaderna fortsätter gå bra, skulle det tyda på en klar underliggande styrka.

Men visst finns det ljustecken för aktiemarknaden att ta vara på. Delårsrapporterna har för det mesta varit bra. Vi har också fått stöd från Feds viceordförande Janet Yellen som sagt att en tredje vända med kvantitativa lättnader, Q3, där stora köp av värdepapper görs av Fed, kan bli aktuellt. Dessutom har det kommit en signal från Kina att läget där ser bättre ut genom att deras inköpchefsindex gått upp över 50, till 51,1 i oktober. Ett värde över 50-nivån indikerar tillväxt.

Den långa trenden för OMXS30, definierat som lutningen på 200 dagars medelvärdeskurva, är fortfarande nedåtriktad och vi ligger också kvar i konsolideringsintervallet mellan 850 till 970.

Den korta trenden, definierat som 20 dagars medelvärde, är däremot  uppåtriktad.

OMXS30 noteras i skrivande stund på 966, alldeles under det viktig motståndet vid 970. Kan vi etablera oss över 970 borde vi ganska raskt kunna gå upp till nästa motståndsområde vid 1050. Vi har tidigare varit ganska överköpta, men de senaste veckornas relativa lugn har gjort att exempelvis vår Stochastic indikator kommit ner en liten bit. Vi har sedan tidigare en positiv divergens i både  Stochastic och MacD indikatorerna vilket stärker värdet av eventuella köpsignaler. Många enskilda OMXS30-aktier ser också mer och mer ut som om de skulle kunna gå upp en hel del.

På nedsidan har vi ett flertal stödnivåer, exempelvis kring 932 och 926, men det är framförallt ca 850 och ca 833 som är särskilt viktiga stödnivåer att bevaka för den långsiktiga utvecklingen.

Slutsats: Var försiktig med alltför stora negativa positioner i marknaden och ha en stop loss på sådana om vi går över (eller stänger över) 970. Etablerar vi oss över 970 får vi köpsignaler, särskilt om vi gör det med en ökning av handelsvolymen. Nettoköp kan då göras, fast gärna med relativt små positioner. Den långa trenden är ju fortfarande nedåtriktad. Sikta på 1050. Stop loss stop 931.

Den alternativa och mer kortsiktiga strategin är att köpa och sälja inom trading intervallet 850 till 970. Alltså sälja eller blanka nu alldeles under motståndet 970. Stop loss om vi stänger över 970. Köp sedan när vi kommer ner till stöd området kring 850, stop loss 832. Denna strategi kräver strikt disciplin när det gäller stop loss agerandet. Rörelserna kan lätt bli både snabba och stora i detta läge.

OMXS30 (Dagsdiagram)
OMXS30 (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.