Home > OMXS30 vecka 44

OMXS30 vecka 44

OMXS30 och världens övriga börser reagerade starkt positivt på förra veckans EMU-överenskommelse. OMXS30 hade dessförinnan fått starka köpsignaler när 970 passerades. Siktet är nu främst inställt på 1050.

OMXS30 steg förra veckan med hela 6,1% och har nu stigit 5 veckor i följd. Indexet fick under veckan en kraftig köpsignal när indexet gick över 970 motståndet. Efter det så låg fältet fritt för en uppgång till motståndet vid ca 1050. OMXS30 sprang också upp till 1037 som högst i fredags.

Det var framförallt EMU-ländernas oväntat omfattande krispaketsuppgörelse som gav börsen en rejäl skjuts uppåt, men även veckans bolags- och makrorapporter hjälpte till. Även om det återstår oklarheter om detaljerna och genomförandet av åtgärderna i EMU-paketet så uppskattade de finansiella marknaderna det faktum att en uppgörelse överhuvudtaget kom till stånd.

De finansiella marknaderna fortsätter alltså att tycka att glaset är halvfullt och att uppmärksamma de positiva infallsvinklarna på nyhetsflödet. Troligen har mycket kapital lämnat börserna under de senaste månadernas baissemarknad. Även om endast en liten del av det nu skulle återvända till aktiemarknaden så ger det stor effekt på kort sikt. Sedan får vi se hur länge denna upptrend varar. Risken finns att detta bara är ett bearmarket rally som tvärt kan brytas.

Den långa trenden, definierat som lutningen på vår 200 dagars medeltals kurva, är trots veckans rusning fortfarande nedåtriktad.

Den korta trenden är dock givetvis uppåtriktad. Vi fick som sagt en kraftig köpsignal när vi gick över motståndet vid 970 och nu är närmaste motståndet för OMXS30 vid 1050. Skulle indexet även orka bryta över det motståndet så kan vi sikta på uppgångar till 1100 eller 1140. Många enskilda aktier som ingår i OMXS30 ser ut att stor potential uppåt vilket gör att förutsättningarna inte verkar försumbara att vi även ska orka över 1050. OMXS30, som i skrivande stund ligger på 1007, har på nedsidan framförallt ett stödområde vid ca 970, men även vid 1000 som dock fram för allt är en psykologiska stödnivån.

Slutsats: Marknaden är i en kortsiktig uppåttrend så köp på de rekyler som kommer och gör det gärna så nära stödnivåerna 1000 eller 970 som möjligt. Sikta först och främst på en uppgång till ca 1050. Stop loss om man är försiktig på 959. Är man mer riskvillig så sätt stop lossen på 925.

Håll gärna ner era positioners storlekar och flytta upp era stop losser successivt. Den långa trenden är fortfarande nedåtriktad och det finns en risk att denna uppgång är ett bearmarket rally som tvärt kan brytas.

OMXS30 (Dagsdiagram)
OMXS30 (Dagsdiagram)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto