Home > OMXS30 vecka 48

OMXS30 vecka 48

OMXS30 ligger i nedåtriktade trender. Indexet har fått säljsignaler och vi siktar nu på en nedgång till 850-830 nivån. Marknaden är dock översåld och därför väntar vi oss en uppåtrekyl inom den nedåtriktade trenden. Vid motstånden 926-940 rekommenderar vi blankning. Stop loss 942.

OMXS30 gick förra veckan ned med 5,5% och har hittills i år gått ner med hela 23%. Vi närmar oss nu en period då börsen rent historiskt brukar gå starkt, men för närvarande lyser de positiva signalerna med sin frånvaro. Ska man ändå försöka hitta några saker som är positiva för börsen så skulle det kunna vara att börsen är väldigt översåld för tillfället och att presidentcykeln i USA pekar på en bra avslutning på börsåret.

I USA brukar nämligen ett år innan presidentval alltid innebära att börsen går på plus och för att göra det behöver S&P500 gå upp med ungefär 8% från nuvarande nivå. Detta skulle givetvis få en positiv inverkan på Stockholmsbörsen.

Studerar man den riktigt långsiktiga utvecklingen av OMXS30 i ett månadsdiagram så ser man att indexet ligger i en stor triangelliknande konsolideringsformation som sträcker sig över tio år tillbaka. Vi har under denna tid fått lägre toppar och högre bottnar.

Motståndslinjen i denna formation ligger kring ca 1200 och stödlinjen ligger på ca 650. Vi har också ritat in en väldigt gammal trendlinje som kommer ända från 1984(!) och som i dagsläget ligger vid ca 750.

Våra Stochastic och MacD indikatorer, också beräknat på månadsdata, är på låga nivåer men är inte i något extremläge och har inte heller någon positiv divergens jämfört med indexet som skulle kunna indikera att vi ska börja leta efter köpsignaler. Månadsdiagrammet pekar istället på att om vi går under stöden vid 850-830 så kan vi börja leta långsiktiga köplägen först vid 750 eller vid 650.

Bryter OMXS30 över den övre motståndslinjen vid ca 1200 får vi en kraftig köpsignal med långsiktigt stor potential.

OMXS30 (Månadsdiagram)
OMXS30 (Månadsdiagram)

Går vi istället till ett dagsdiagram så får vi en kortsiktigare bild av läget. Där ser vi att vi fick säljsignaler i OMXS30 när vi gick under stöden vid 940 och 926. När indexet stängde under 926 så utlöstes vår stop loss och enligt vår strategi bör därför eventuella innehav vara avvecklade. Säljsignalerna pekar på en nedgång till stödnivåerna kring ca 850 och ca 833. Både vår långa trendindikator, 200 dagars medeltalskurvan, och vår korta trendindikator, 20 dagars medeltalskurvan, är nu nedåtriktade.

Stochastic indikatorn visar dock att indexet är tydligt översålt så nu vi skulle lätt kunna få en uppåtrekyl inom den nedåtgående trenden. En sådan uppåtrekyl skulle kunna ta oss upp till motstånden vid ca 926 eller ca 940. För att få lite tydligare köpsignaler behöver indexet dock i detta läget gå över motståndet vid ca 993.

Ett strategiförslag skulle därför vara att använda eventuella rekyler upp till 926-940 motstånden till att blanka indexet. Sikta på 850 till 833. Stop loss om OMXS30 stänger över 942. Flytta gärna ner stop lossen allteftersom positionen visar vinst.

En strategi med relativt hög risk är att köpa indexet vid stödområdet kring 850. Köp då relativt små postioner för trenderna är klart nedåtriktade. Stop loss om indexet stänger under 833.

OMXS30 (Dagsdiagram)
OMXS30 (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.