Home > OMXS30 vecka 49

OMXS30 vecka 49

OMXS30 gick kraftigt upp förra veckan men ligger fortfarande i en långsiktigt nedåtgående trend. Indexet ligger nu också alldeles under motståndsnivåer och är dessutom överköpt.

OMXS30 gick förra veckan upp hela 9,8 % och framför allt på grund av att amerikanska centralbanken FED, tillsammans med fem andra centralbanker, på onsdagen koordinerade åtgärder för att öka kapaciteten att erbjuda likviditetsstöd till det globala finansiella systemet. Centralbankerna gjorde i första hand så att det blev betydligt billigare och lättare för världens banker att låna USD. Detta kom strax efter det att ett stort antal av världens banker fått sänkt kreditvärderingsbetyg. Även Kinas centralbank bidrog till att lätta upp stämningen genom att sänka reservkraven för bankerna.

Från det översålda läget veckan innan bröt vi under vecka 48 inte bara över motståndsnivåerna vid 926 och 940 utan också vår stop loss nivå på 942 för blankade positioner.

Den långa trenden enligt vår 200 dagars medeltalskurva är fortfarande nedåtriktad, medan den korta trenden enligt 20 dagars medeltalskurvan har blivit mer neutral. OMXS30 ligger nu i skrivande stund på 982,63 vilket är strax under motståndsnivåer kring 985 och 993. Stochastic indikatorn ligger på höga nivåer och indexet börjar nu bli överköpt.

Detta gör att vi troligen först får en nedåtrekyl innan vi på allvar utmanar dessa motstånd. Skulle emellertid OMXS30 etablera sig över 993 finns det anledning att bli lite mer optimistisk om utvecklingen och särskilt om vi efter det också skulle orka över oktober toppen på 1037.

En kortsiktig strategi skulle kunna vara att blanka här vid strax under motstånden 985-993. I och med att vi är inne i en marknad med mycket stora och tvära kast rekommenderar vi i så fall att man tar relativt små positioner.

Potentialen på nedsidan kan också vara klart begränsad. Vi har till exempel en trendlinje som ger stöd redan vid 964. Kanske kan vi få ned indexet till stöden vid 940 eller 926. Den försiktige siktar dock endast till ca 964. Stop loss 995.

För att köpa rekommenderar vi att man avvaktar antingen ett genombrott av motståndet vid 993 eller att vi får en rekyl ned till stöden vid 940-926. Även då rekommenderar vi relativt små positioner, inte minst med tanke på att den långa trenden fortfarande är nedåtriktad. Stop loss 979, om vi går över 993. Stop loss 914, om man köper på en eventuell rekyl ned till 940-926.

OMXS30 (Dagsdiagram)
OMXS30 (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.