Home > OMXS30 vecka 50

OMXS30 vecka 50

OMXS30 rekylerade ner något förra veckan men indexet är fortfarande inte översålt. Rekylen kan därför fortsätta något, men vi misstänker att OMXS30 senare kommer gå över motståndet vid 993 och att vi då får ett sedvanligt januarirally.

Som vi var inne på i förra veckans OMXS30 analys så fick vi under veckan en mindre rekyl nedåt från ett ganska överköpt läge på indexet. OMXS30 gick ner med 1,2% och är nu ner ca 17% under året.

Bättre konsumentförtroendesiffror från USA samt förra veckans toppmöte i Bryssel där EU-ledarna enades om stramare budgetregler och mer pengar till Europas räddningsfond via IMF hjälpte upp humöret i slutet av veckan, även om Englands avståndstagande till EU-beslutet grumlade glädjen något.

Förra veckan var OMXS30 uppe på 992 som högst och testade då alltså motståndet vid 993 utan att orka passera över det. Skulle vi etablera oss över 993 finns det anledning att bli mer optimistisk i det medellånga perspektivet. Då kan vi antagligen också utmana oktober toppen på 1037 och motstånden kring 1050. Kanske kan vi då orka upp till drygt 1100 nivån av bara farten.

Risken är dock relativt stor att denna uppgång i så fall ”bara” skulle vara en del av ett större bearmarketrally. Vi bedömmer att risken är överhängande för nya stora nedgångar under 2012, kanske under vårkanten, men det får vi återkomma till senare.

Får vi köpsignalerna kan det hursomhelst vara en god ide att hänga med på uppgången, bara man är försiktig med positionsstorlekarna och är disciplinerad med sina stop losser. Detta också med tanke på att den långa trenden, som vi definierar som lutningen på vår 200 dagars medeltalskurva, fortfarande är nedåtriktad.

Kortsiktigt är trenden neutral till vikande. OMXS30 har stödnivåer kring 940 och 926 som vi bevakar för en eventuell botten. Stochastic indikatorn börjar komma ner från sina överköpta nivåer men den är långt ifrån att vara översåld.

Blankade man förra veckan när OMXS30 var vid 985-993 så tror vi det är en god idé att gå ur blankningen vid stödområdet 940 till 926. Indexet skulle kunna gå ner ända till stöden vid 880-870 också, men vi misstänker att vi står inför ett nyårs/januari rally och då vill inte vi ta för stora risker med blankningar. Som alternativ, om man inte vill vara så försiktig, så använder man sig istället av en tajt stop loss.

Det är först om OMXS30 går under de långsiktigt viktiga stödnivåerna kring 850-830 som vi får kraftigare säljsignaler att agera på. På medelångsikt bedömmer vi emellertid att OMXS30 snarare kommer att få köpsignaler och bryta över motstånden vid 993 nivån.

Går OMXS30 över motståndet vid 993 rekommenderar vi köp om än dock med relativt små positioner. Sikta på 1050-1100. Stop loss 979. Chansar man och köper vid stödnivåerna 940-926 så rekommenderar vi en stop loss på 914.

OMXS30 (Dagsdiagram)
OMXS30 (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.