Home > OMXS30 vecka 7

OMXS30 vecka 7

OMXS30 ligger i en kortsiktig uppåtriktad trend. Även om vissa svaghetstecken nu börjar visa sig i diagrammen så ser det ut som om OMXS30 har goda chanser att nå upp till vårt målområde 1 100-1 140.

OMXS30 hade förra veckan en oregelbunden tendens och gick ner med drygt 1%. Hittills i år har indexet gått upp med 9%, räknat på indexvärdet i skrivande stund på 1 077,30. Osäkerheten kring om Grekland skulle kunna möta kraven från EU och IMF för att få sitt andra räddningsprogram bidrog starkt till att börsen inte fortsatte upp förra veckan. Något som vi annars så smått vant oss vid i år att börsen gör varje vecka.

I och med att det grekiska parlamentet nu röstat igenom det nya åtstramningspaketet minskar osäkerheten och börsen kan troligen få ny kraft uppåt.

Den långa trenden för OMXS30, definierat som lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är trots de senaste månadernas uppgång fortsatt nedåtriktad. Däremot så är den korta trenden för OMXS30 sedan i december tydligt uppåtriktad.

Medeltalskurvorna för OMXS30 håller nu också på att ge en klassisk köpsignal inom den tekniska analysen som kallas Golden Cross. Golden Cross bildas när 50 dagars medeltalskurvan, den blåa kurvan, korsar över 200 dagars medeltalskurvan, den bruna kurvan. Den indikerar att den långsiktiga trenden håller på att bli positiv. Som man kan läsa i förra veckans S&P 500 analys så har vi även för detta indexet fått en sådan signal.

Stochastic-indikatorn är på fortsatt höga nivåer och visar att OMXS30 är överköpt. Indexet kan visserligen fortsatta att vara överköpt under långa perioder i en stark trend, men nu har ytterliggare en faktor tillkommit.

Vi har fått en negativ divergens mellan OMXS30 indexet och dess Stochastic-indikator. Indexet har alltså gått upp till nya högre toppar medan Stochastic-indikatorn inte har bekräftat detta, utan istället fått lägre toppar.

Det är än så länge ingen markant negativ divergens, men den finns där. Detta ger en signal om svaghet i uppåttrenden. Skulle vi nu få andra säljsignaler i OMXS30 så förstärker denna divergens signalvärdet i dessa eventuella säljsignaler.

OMXS30 har ett litet motståndsområde vid 1 085 och sedan två kraftigare vid ca 1 100 och ca 1 140. I vårt huvudscenario är målområdet för denna uppgång också just 1 100-1 140. Sedan är det enligt vårt huvudscenario stor risk att börsen toppar av och att OMXS30 får en icke obetydlig nedgång.

Ett tydligt tecken på att OMXS30 riskerar att ha nått sin topp vore om börsen helt plötsligt skulle bli betydligt mer volatil, alltså få större kurssvängningar, än den haft de senaste två månaderna.

Vill man beakta denna risk för en betydligt mer volatil börs så bör man börja leta efter bra säljtillfällen för sina innehav, särskilt om OMXS30 kommer upp till 1 100-1 140-området. Tar man relativt små positioner, och om man vet med sig att man är disciplinerad gällande stop loss hanteringen, så ser vi emellertid fortsatt eventuella nedåtriktade rekyler som köptillfällen.

Vi vill dock ha en bra relation mellan uppsidan till vårt målområde 1 100-1 140 och respektive stop loss nivå. Så desto närmare målområdet, desto tajtare stop loss vill vi sätta.

OMXS30 har en mindre stödnivå redan vid 1 058, men det är betydligt viktigare stödområden indexet har vid ca 1 050 och ca 993. I och med att vi fått en antydan till negativ divergens, se ovan, så skulle en stängning under stödnivån vid ca 1 050 vara en tydlig varningssignal om att indexet redan kan ha toppat ur.

Vårt strategiförslag är som tidigare, om man nu inte redan ligger för uppgång, att man kan använda eventuella nedåtriktade rekyler till att köpa indexet. Köp emellertid relativt små positioner då den långa trenden fortfarande är nedåtriktad och då vi även fått andra svaghetstecken. Sikta på en uppgång till 1 100-1 140. Stop loss om vi stänger under 1 043. Flytta upp stop lossen allteftersom indexet går upp.

Att ta position
Handla OMXS30 för uppgång med tex. Citi First LONGOMX BI CIT*
Handla OMXS30 för nedgång med tex. Citi First SHORTOMX AF CIT*
OMXS30 (Dagsdiagram)
OMXS30 (Dagsdiagram)

*CitiFirst samarbetar med Tradingportalen vid marknadsföring av CitiFirsts produkter.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto