Home > OPEC-möte inleds idag

OPEC-möte inleds idag

Idag inleds OPEC-mötet (Organization of the Petroleum Exporting Countries), och vi vet redan att det finns olika åsikter mellan de olika medlemmarna. Vid en informell pratstund som ägde rum igår kunde inte ett antal ministrar nå konsensus angående produktionsökningen i januari.

Råoljepriset har handlats med en budton under hela november hittills. Priset steg från låga 33 dollar till hela 46 dollar, framförallt tack vare de lovande vaccinen mot COVID-19 som utannonserades i november.

Virtuellt OPEC-möte

Det 180:e OPEC-mötet kommer inledas klockan 14.00 i Wien, Österrike. I och med restriktionerna kommer det i år bli ett virtuellt möte.

Dagens diskussioner kommer följas av en fullständig OPEC+-samling, vilket innebär att även andra länder som inte är en del av organisationen kommer delta i diskussionerna (exempelvis Ryssland). Om det finns någonting då oljetraders bör följa råvarupriset noga är det just nu.

I och med att Europa till stor del är nedstängt tror många att efterfrågan på olja bör minska under vintermånaderna. Mobilitetsindexet visar dock att efterfrågan på bränsle nådde sin botten runt den 15:e november, och har hållit på att återhämta sig sedan dess. Det Vera som att denna andra runda nedstängningar inte hade samma påverkan på efterfrågan på olja då de inte har varit lika allvarliga som i mars/april.

Framöver väntar hela världen på att se hur det går med vaccineringarna som förväntas inledas redan i december. Förväntningarna är att efterfrågan på flygbränsle kommer öka när västvärlden öppnar upp igen, och efterfrågan på både bensin och diesel kommer bli högre än någonsin tidigare. Detta lär även hålla under lång tid.

Till följd av det kommer OPEC och dess partners antagligen använda veckans möten åt att ta reda på hur balansen kommer se ut mellan tillgång och efterfrågan för de kommande månaderna. Exempelvis var antalet passagerare som tog sig mellan flygplatserna i USA den högsta sedan COVID-19 anlände till landet. Dippen i passagerarflöde har även förbättrats, vilket är ett lovande tecken på en snabb vändning till det normala efter att vaccineringarna har inletts.

Råoljepriset har mött svår resistens runt 40 dollar. En brytning över 50 dollar kommer troligtvis leda till en förnyad styrka, men försiktighet behövs fram tills det att fler nyheter kommer om ett godkännande från FDA om ett möjligt vaccin.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.