Home > Ordförande Powells tal en höjdpunkt under handelsdagen

Ordförande Powells tal en höjdpunkt under handelsdagen

Den första december är här, så nu inleds handeln för årets sista månad. 2020 har varit ett ovanligt år för alla, och de finansiella marknaderna uttrycker denna känsla till fullo.

Alla stora amerikanska aktieindex har slagit rekord under pandemin. Med hela världen på gränsen mot en kollaps valde investerare att satsa på aktier. Detta i sig återspeglar hur märkligt året har varit då det har markerats av osäkerhet och extrema penningpolitiska experiment.

Idag kommer Fed:s Powell tala inför CARES-akten och utskottet för bank-, bostads- och stadsfrågor. Medan protokollet från förhöret släpptes igår kan allt hända då detta är en frågesession.

Konsensus för en lägre USD

Dollarn fortsätter att tappa mot sina stora rivaler. Igår nådde EURUSD 1,20 för andra gången i år, trots att ECB har gjort starka verbala ingripanden mot dess styrka senast paret låg så högt.

Detta är dock inget annat än en växlingskurs som representerar värdet av en valuta jämfört med en annan, och ifall USD uppfattas som svagare finns det inte mycket ECB kan göra. EURUSD-kursen har inte heller med konkurrenskraft att göra. Om man tar en titt på den nominella EURUSD-kursen sedan 2019 kan vi se att den knappt har stigit med 3% mot 27 olika valutor. Ändå har ECB inte uttryckt någon oro om en starkare euro, utan om en starkare EURUSD-kurs specifikt.

Konsensus på marknaden är att 2021 kommer bli ett år som domineras av reflation. Grundpelarna till ett sådant konsensus är en lägre USD. Med andra ord positionerar sig alla för en lägre USD, vilket mycket väl kan ske under 2021, men fram tills det att sker finns det fortfarande händelser denna månad som först måste ske.

Dagens tal från Powell sker under en NFP-vecka. Till följd av det kommer vi troligtvis inte se så stora trendförändringar denna vecka, åtminstone inte förrän mot veckans andra hälft. När fredagen kommer har investerare redan förberett sig på nästa veckas ECB-konferens. Denna konferens blir viktig för EURUSD, och ifall EURUSD kan vända från 1,20 kan USD även vända mot andra valutor.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.