Home > Oro för den spanska skuldproblematiken fick EUR att rasa

Oro för den spanska skuldproblematiken fick EUR att rasa

Oron för den spanska skuldfrågan ledde till ökad riskaversion på fredag , och fick EUR att rasa kontra dess viktigaste valutarivaler. Dessutom nyheten att den kinesiska ekonomin växer långsammare än väntat under förra kvartalet fick mer säkra tillgångar, inklusive den USD och JPY att vända till hausse. När det gäller den här veckan kan valutahandlare förvänta sig volatilitet där betydande nyheter från både euroområdet och USA är planerad att släppas. I dag kan amerikanska detaljhandelssiffror hjälpa dollarn att utvidga sin uppåtgående kurva under förutsättning att rapporten kommer in på eller över förväntan.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend
Veckotrend
Motstånd 1.3119 1.5961 81.85 0.9312 1.0433 0.8322
1.3097 1.5916 81.39 0.9264 1.0390 0.8298
1.3079 1.5887 81.11 0.9234 1.0363 0.8271
Stöd 1.3038 1.5842 80.66 0.9187 1.0321 0.8245
1.3002 1.5813 80.38 0.9157 1.0293 0.8221
1.2985 1.5768 79.92 0.9109 1.0251 0.8205

Ekonominyheter

USD – Riskaversion fick USD att appreciera

Den amerikanska dollarn vände till hausse mot de flesta av sina viktigaste valutarivaler på fredagen efter svaga nyheter från euroområdet viket ledde till en ökad riskaversion. Valutaparet EUR/USD föll en bra bit över 100 punkter för dagen och stängde ut veckan på 1,3078. Valutaparet GBP/USD föll också med runt 120 punkter för att avsluta fredagens handel på 1,5845. Mot JPY hade dollarn en mer blandad handel. Valutaparet USD/JPY pendlade mellan 80,80 och 81,15 under större delen av handelsdagen. Så småningom stängde valutaparet veckan på 80,88.

I dag kommer investerare sannolikt att fokusera sig på ett parti amerikanska rapporter, inklusive den underliggande detaljhandelsrapporten detaljhandelssiffrorna. Båda indikatorerna förväntas visa en liten minskning jämfört med förra månadens. Skulle de nu komma in på eller över deras förväntade nivåer kan USD öka sin nuvarande hausseartade trend. Dessutom väntas TIC långsiktiga inköp, som är planerad att släppas klockan 13:00 GMT, förväntas komma in avsevärt lägre än mars siffra. Om det stämmer kan resultatet påverka USD negativt.

Senare i veckan kommer valutahandlare vilja uppmärksamma det amerikanska beviljade bygglovsindexet, Philly Federal Reserves tillverkningsindex och arbetslöshetssiffrorna. Samtliga tre indikatorer anses vara viktiga signaler på det allmänna ekonomiska hälsoläget och kommer sannolikt att generera betydande volatilitet när de släpps.

EUR – EUR kan komma förlänga dess baisseartade trend denna vecka

Skuldkrisen i euroområdet dominerade återigen nyhetsflödet på fredagen, vilket resulterade i att den gemensamma valutan rasade över hela linjen vid handelsveckans stängning för veckan. Sämre än väntad auktion av spanska obligationer var den huvudsakliga orsaken till eurons baisseartade handel. Mot den japanska yenen, var EUR upp med nära 120 punkter för att stänga ut veckan på 105,79. Liknande nedgångar skador inhöstades mot den amerikanska dollarn. Valutaparet EUR/USD stängde fredagens handel på 1,3078, vilket nästan raderade ut de uppgångar paret hade tidigare i veckan.

Denna vecka är det den spanska skuldsituationen som sannolikt kommer att fortsätta påverka eurons rörelser på marknaden, med ytterligare negativa meddelanden kan orsaka att valutan deprecierar ytterligare. Valutahandlare kommer också vill uppmärksamma tyska ZEW affärsklimatindex på tisdagen. Som den största ekonomin i euroområdet, tenderar tyska indikatorer ha en betydande inverkan på EUR. Enligt analytikers prognoser väntas resultatet komma in på 20,2, något under förra månadens resultat på 22,3. Om nyheterna kommer in över förväntan, ska EUR kunna kompensera en del av sina senaste nedgångar.

AUD – Kinesisk statistik tynger AUD

En sämre än väntad kvartalsvis BNP rapport från Kina fick den australiska dollarn att depreciera under fredagens börshandel. Kinesiska grundläggande nyheter tenderar att ha en betydande inverkan på AUD, då australiska exportörer är starkt beroende av efterfrågan från Kina. Valutaparet AUD/JPY föll med cirka 100 punkter på fredagen, för att stänga veckan på 83,88. Mot USD föll AUD med 78 punkter för dagen för att stänga på 1,0371.

När det gäller denna vecka kommer valutahandlare i AUD vilja uppmärksamma på nyheter från euroområdet, eftersom det sannolikt kommer att avgöra graden av risktagande på marknaden. AUD anses vara en tillväxtlänkad valuta och tenderar att öka i värde när positiva internationella nyheter släpps. Dessutom har den australiska centralbanken möte om sin penningpolitik, planerad till tisdag kl 1:30 GMT, vilket med största sannolikt kommer att generera volatilitet på marknaden. Positiva nyheter kan hjälpa AUD att återta en del av sina senaste nedgångar.

Råolja – Råoljepriset stängde handelsveckan i moll

Råolja sjönk på fredagen efter lanseringen av ett sämre än väntad kinesisk BNP-siffra. Siffran visar att tillväxten i den kinesiska ekonomin sjönk till sin lägsta nivå sedan 2009, och resulterade i en rädsla för att den globala efterfrågan på olja skulle falla tillbaka som ett resultat. För dagen var råoljepriset ner strax över 1 dollar per fat för att stänga veckan på 102,81 dollar per fat.

Denna vecka kommer nyhetsrapporteringen från euroområdet sannolikt att avgöra riktningen för råoljepriset på marknaden. Ny oro över Spaniens skuldsättning tyngde de tillväxtrelaterade råvarorna, såsom råolja. Om dessa problem kvarstår kan råoljepriset utvidga sin senaste baisseartade trend. Dessutom har samtal mellan Iran och väst den senaste veckohelgen hjälpte till att lindra oron för att en militär konflikt uppstår inom en snar framtid. Som ett resultat har rädslan för utbudssidan lättat vilket kan resultera i att priset på råolja sjunker ytterligare.

Tekniska nyheter

EUR/USD

Det dagliga diagrammets Williams Percent Range har tagit sig in i det översålda territoriet vilket indikerar att en korrigering uppåt kan ske inom den närmaste tiden. De flesta tekniska indikatorerna visar att detta valutapar för närvarande handlas i ett intervall. Intagande av en vänta och se strategi kan vara ett klokt val till dess att en tydligare bild framkommer.

GBP/USD

De flesta långsiktiga tekniska indikatorerna på det veckovisa diagrammet visar på en intervallhandel, vilket innebär att inga betydande långsiktiga rörelser är prognostiserade vid denna tidpunkt. Williams Percent Range på det dagliga diagrammet pekar mot en möjlig hausseartad rörelse den närmaste tiden. Valutahandlare kanske vill ligga lång i sina positioneringar i detta valutapar under tiden, men var uppmärksam på plötsliga nedåtgående korrigeringar .

USD/JPY

Ett baisseartat kors verkar ha bildats på det veckovisa diagrammets MACD/Osma, vilket innebär att nedåtriktad rörelse kan uppstå under de kommande dagarna. Kan vara en klok långsiktig strategi att öppna korta positioneringar, men valutahandlare kommer att vilja se upp för några mindre uppåtgående korrigeringar.

USD/CHF

En sammandragning av Bollinger Bands på det veckovisa diagrammet visar att detta valutapar kan se ett prisskifte de kommande dagarna. Valutahandlare kommer vilja också notera att ett baisseartat kors har bildats på samma diagrams MACD/Osma. Om korset fullbordas, kan det vara ett tecken på en förestående korrigering nedåt.

Wild Card

EUR/JPY

Det dagliga diagrammets Williams Percent Range har kommit in i översålda territoriet i ett tecken på en förestående korrigering uppåt. Dessutom ligger RSI på samma diagram vid gränsen till översålda territoriet. Forex valutahandlare kommer vilja hålla ett öga på RSI. Om den faller under 30 kommer det att vara ett tecken på framtida hausseartade rörelser.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.