Home > Oro för Spanien skickade EUR till nya lägsta noteringar

Oro för Spanien skickade EUR till nya lägsta noteringar

Förnyad oro om skuldsituationen i Spanien fick EUR att störtdyka till nya bottenrekord mot flera av dess viktigaste valutarivaler, inklusive USD, AUD och JPY på fredag. Investerare är nu oroliga för att Spanien kommer behöva söka en fullskalig internationell räddningsaktion för att rädda dess sjuka banksektor. Den här veckan väntas EUR se ytterligare volatilitet med ett parti av nyheter från euroområdet. Tisdagen i synnerhet kan vara en hektisk dag på marknaden, då både Frankrike och Tyskland väntas släppa tillverkningsdata. Skulle indikatorerna komma in över de förväntade nivåerna kan EUR utöka sin nuvarande nedåtgående trend.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend up up down down up down
Veckotrend down down down up down down
Motstånd 1.2220 1.5676 79.26 0.9999 1.0424 0.7869
1.2173 1.5628 78.77 0.9964 1.0376 0.7830
1.2145 1.5597 78.46 0.9930 1.0347 0.7803
Stöd 1.2098 1.5548 77.97 0.9879 1.0299 0.7764
1.2065 1.5518 77.66 0.9842 1.0269 0.7738
1.2017 1.5469 77.17 0.9801 1.0222 0.7700

Ekonominyheter

USD – USD fortsatte sina uppgångar kontra EUR

Investerare sökte efter säkra tillgångar på fredagen efter förnyad oro för den spanska skuldkrisen. Nyheten skickade USD betydligt högre mot flera av dess viktigaste valutarivaler, inklusive den CHF och EUR. Valutaparet USD/CHF steg med nästan nära 100 punkter under den europeiska handeln för att så småningom toppa på 0,9885, innan det iscensatte en mindre korrigering för att stänga veckan på 0,9875. Mot EUR lyckades USD nå ett nytt tvåårig högsta efter att investerares oro för att Spanien snart skulle behöva begära en internationell räddningsaktion. Valutaparet EUR/USD sjönk så låg som 1,2143 innan det avslutade veckan på 1,2158.

Denna vecka kommer valutahandlare i USD vilja uppmärksamma flera potentiellt viktiga nyhetshändelser. På tisdagen kan talet från Federal Reserves ordförande Ben Bernanke leda till volatilitet om han antyder en ny omgång av kvantitativa lättnader för att stärka den amerikanska ekonomin. Dessutom med indexet för försäljning av hem på onsdagen, följt av torsdagens underliggande orderingången för kapitalvaror och fredagens avancerade BNP-rapport innebär att USD sannolikt kommer att se massor av rörelse de kommande dagarna.

EUR – USD fortsätter att depreciera kontra större valutarivaler

Euron sjönk till en rekordlåg nivå mot både AUD och CAD på fredagen, medan valutaparet EUR/JPY nådde ett 11 års lägsta. Farhågorna om att Spanien, EU: s fjärde största ekonomi, snart kommer att behöva en räddningsaktion hänförde till den nedåtgående trenden i EUR. Valutaparet EUR/AUD föll med nära 70 punkter under den europeiska handeln, medan valutaparet EUR/CAD föll med nära 60 punkter. Valutaparen avslutade veckan på 1,1707 och 1,2309 respektive. Kontra JPY föll EUR med mer än 100 punkter innan den stängde veckan på 95,43.

Analytiker varnar att EUR kan sjunka ytterligare mot sina huvudkonkurrenter i ljuset av oron för att skuldkrisen i euroområdet kan sprida sig till andra länder i regionen i kombination med den pågående bankkrisen Spanien. Förutom meddelandena från EU gällande den spanska skuldsituationen, kommer valutahandlare vilja också uppmärksamma tillverkningsindex och tjänstestatistik från Tyskland och Frankrike planerade att släppas på tisdag. Skulle någon av nyheterna inte komma in som väntat, kan EUR utöka sina senaste nedgångar.

Guld – Stabilisering av priset på guld efter ryska nyheter

Ökad riskaversion på grund av nyheter från euroområdet skickade guldpriset kraftigt nedåt med nära 13 dollar för ett uns under den första halvan av dagen på fredagen. Den dyrbara metallen nådde så småningom 1 573,26 dollar per uns, innan det korrigerade sig efter att Ryssland meddelat att landet hade ökat sina guldreserver. Priset på guld stängde så småningom ut veckan på 1 584,25 dollar för ett uns.

Denna vecka kommer investerare i guld vilja hålla koll på alla nyheter som kommer ut från EU och USA. Medan skuldkrisen i euroområdet ledde till sjunkande priser de senaste dagarna, har priset på guld potential att stiga efter talet från Federal Reserves ordförande Ben Bernanke på tisdagen. Om Federal Reserves ordförande antyder en ny omgång av kvantitativa lättnader i USA, kan den åtråvärda metallen vända till hausse som följd.

Råolja – EU oro fick råoljan att vända baisse

Efter att ha uppvisat en åtta veckors högsta tidigare i veckan, återupptog råoljan sin baisseartade trend på fredagen där nyheterna i euroområdet fick investerare att flytta sina pengar till säkra tillgångar. Priset på olja sjönk med drygt 1 dollar per fat under dagens lopp för att så småningom nå så lågt som 90,90 dollar per fat, innan den återhämtade sig att stänga veckan på 91,51 dollar per fat.

Denna vecka kommer investerare i råolja vilja hålla ett öga på varje händelse i Mellanöstern. Den militära konflikten i Syrien tillsammans med den pågående tvisten om Irans kärnprogram var de främsta orsakerna bakom råoljans hausseartade rörelser förra veckan. Varje upptrappning i någon av konflikterna kan leda till oro för utbudssidan bland investerare, som skulle kunna resultera i att råoljan återupptar sin uppåtgående trend.

Tekniska nyheter

EUR/USD

Det veckovisa diagrammets Slow Stokastiska tycks ha bildat ett hausseartat kors, vilket tyder på att detta par kan se en korrigering uppåt under de kommande dagarna. Dessutom har Williams Percent Range på samma diagram tagit sig in i det översålda territoriet. Valutahandlare kommer att vilja inta långa positioneringar för detta par idag.

GBP/USD

De flesta långsiktiga tekniska indikatorerna visar detta valutapar i en intervallhandel, vilket innebär att inga betydande rörelser är prognostiserade vid denna tidpunkt. Valutahandlare rekommenderas inta en avvaktande hållning, där en tydligare bild kan komma att presentera sig den närmaste tiden.

USD/JPY

RSI på det dagliga diagrammet har sjunkit in i det översålda territoriet, vilket signalerar att en uppåtgående rörelse kan väntas i en nära framtid. Dessutom har Slow Stokastiska på samma diagram börjat bilda ett hausseartat kors. Ligga långt i detta valutapar kan vara att föredra för dagen.

USD/CHF

Det veckovisa diagrammets Williams Percent Range ligger väl långt in i det överköpta territoriet, vilket signalerar att en nedåtgående rörelse kan uppstå under de kommande dagarna. Dessutom ligger RSI på samma diagram för närvarande på 70 nivån. Öppnande av korta positioneringar kan vara ett klokt val för detta valutapar.

Wild Card

EUR/SEK

Det dagliga diagrammets Slow Stokastiska har bildat ett hausseartat kors, vilket tyder på att valutaparet kan se uppåtgående kursrörelser den närmaste tiden. Denna teori stöds av RSI på samma diagram, som tagit sig in i det översålda territoriet. Öppnande av långa positioneringar kan vara ett klokt val för forex valutahandlare.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.