Home > Oroande ökning i antalet konkurser

Oroande ökning i antalet konkurser

Coronavirus-pandemin går in i sin fjärde månad i den utvecklade världen, och antalet företag som har blivit permanent påverkande av bristande efterfrågan ökar signifikant. Redan i början av krisen var det ett par stora namn som ansökte om konkurs, exempelvis hyrbilsföretaget Hertz.

Andra företag hade gjort samma sak om myndigheter inte hade vidtagit åtgärder och börjat erbjuda lån och till och med bidrag och rättningsaktioner. Flygbolagen fick exempelvis statligt stöd, men det innebär inte att kusten är klar – American Airlines meddelade häromdagen att över 36 000 jobb är i farozonen i USA. Eftersom efterfrågan inte har återvänt enligt förväntan och eftersom krisen tar längre än förväntat är det allt fler företag som förväntas ansöka om konkursskydd.

Även sökaktiviteten på Google för konkurs har stigit till nivåer som vi inte sett sedan 2008-2009 under finanskrisen. Detta säger en hel del om de problem som företag står inför just nu.

Det är inte bara Google-sökningar för konkurs som stiger

Det senaste offret utannonserades denna vecka, nämligen Brooks Brothers, en amerikansk återförsäljare som har över två årtionden i branschen, som ni inte kan hantera den chock som coronaviruset har inneburit och därför ansökt om skydd via Chapter 11.

Detta är ännu ett offer i raden av denna ekonomiska lågkonjunktur, och antagligen blir de inte det sista. Bara under de senaste tre månaderna har 75 företag med mer än 50 miljoner dollar i skulder ansökt om konkurs, vilket innebär att detta är det näst värsta kvartalet i historien.

Företag i alla storlekar har svårt att hantera coronavirus-pandemin. Nedstängningarna påverkade alla, oavsett bransch. Även företag som många trodde var säkra (det vill säga nätföretag) har haft problem då konsumenter har hållit i sina pengar på grund av den höga osäkerheten.

Vissa företag har dock expanderat. Livsmedelsbutiker på internet och IT-jättar i Silicon Valley har haft ett otroligt bra kvartal, om man dömer av deras höjda marknadsvärdering. Dock räcker det inte att det går bra för ett par företag för att ekonomin ska fungera.

I USA är exempelvis småföretagen själva grundpelaren för ekonomin. De anställer flera miljoner människor och tillsammans med de medelstora företagen bidrar de till en stor del av landets BNP.

Detta är de företag som befinner sig mest i farozonen. Den enorma ökningen i antalet konkurser kommer under en tid då regeringen och centralbanken erbjuder aldrig tidigare skådat finansiellt stöd.

Hur hade det sett ut utan detta stöd?

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto