Home > Oron för problemen i Spanien fick EUR att backa

Oron för problemen i Spanien fick EUR att backa

EUR fick se sina senaste uppgångar raderade i handeln i går, då investerare återigen ägnade sin uppmärksamhet mot Spaniens skuldproblem vilket i sin tur ledde till riskaversion på marknaden. Dessutom lade investerare mycket lite hopp om att ett möte mellan G7-ländernas ministrar skulle leda till några genombrott på något nytt sätt att stimulera tillväxten i euroområdet. Ser vi till dagens aktiviteter kommer valutahandlare vilja uppmärksamma ECB:s styrräntebeslut klockan 11:45 GMT, följt av centralbankens presskonferens som äger rum kl 12:30 GMT. Även om inga ändringar i euroområdets styrräntor är att vänta, kan den efterföljande presskonferensen ge ledtrådar om eventuella framtida planer för att stimulera tillväxten i regionen.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend down down down up down down
Veckotrend up up up down up up
Motstånd 1.2621 1.5528 79.66 0.9726 0.9932 0.8187
1.2567 1.5476 79.26 0.9681 0.9878 0.8145
1.2534 1.5445 79.01 0.9653 0.9846 0.8126
Stöd 1.2479 1.5398 78.61 0.9608 0.9793 0.8084
1.2446 1.5367 78.36 0.9579 0.9761 0.8065
1.2392 1.5319 77.96 0.9534 0.9707 0.8024

Ekonominyheter

USD – USD fortsatte sin baisseartade trend kontra JPY

Efter att ha stadigt apprecierat i början av veckan, vände valutaparet USD/JPY återigen till baisse under handeln i går. Analytiker hänförde US dollarns nedåtgående kurs till uppfattningen bland många investerare om att den amerikanska ekonomiska återhämtningen har gått i moll efter förra veckans inte så uppmuntrande NFP-rapport. Valutaparet USD/JPY föll till så lågt som 78,09 under förmiddagens handel i går, innan det iscensatte en viss återhämtning för att stabilisera sig på 78,24 Men sett till hela helheten var inte allt negativt för USD. Valutaparet EUR/USD vände åter nedåt i går, och föll med mer än 100 punkter för att nå så lågt som 1,2409.

Tar vi en titt på resten av veckan kommer valutahandlare i USD vilja ägna stor uppmärksamhet åt ett tal från Federal Reserves ordförande Ben Bernanke på torsdagen. Varje tecken på att Federal Reserve gör sig redo för en ny omgång av kvantitativa lättnader i USA kan tynga priset på USD. Med detta sagt är fredagens amerikanska handelsbalans prognostiserad att komma in bättre jämfört med förra månadens siffra. Om det stämmer kan USD utvidga sina uppgångar mot JPY.

EUR – Lägsta anbudsräntan kan få en inverkan på EUR

Oro angående Spaniens banksektor samt de möjliga konsekvenserna av det kommande valet i Grekland fick valutahandlare att återgå till säkra tillgångar under handeln i går. Som ett resultat av detta deprecierade EUR mot flera av dess viktigaste valutarivaler, inklusive GBP och JPY. Valutaparet EUR/GBP föll med mer än 50 punkter under loppet av dagen och nådde till slut så lågt som 0,8087. Mot den japanska yenen var EUR ned med över 100 punkter under tidig morgon handel, för att så småningom nå 97,03, innan det iscensatte en korrigering uppåt senare under dagen.

Ser vi till dagens aktiviteter kommer valutahandlare vilja uppmärksamma ECB:s styrräntebeslut 11:45 GMT, följt av centralbankens presskonferens som äger rum kl 12:30 GMT. Medan de flesta analytikerna är ganska säkra på att euroområdets styrräntor kommer lämnas oförändrade på 1,00 %, finns möjligheten för ECB att sänka styrräntan som ett sätt att stimulera tillväxten i regionen. Skulle detta inträffa, kan EUR sjunka mot dess säkra tillflyktsortsvalutor under eftermiddagens handel.

AUD – AUD hade en blandad handelsdag

Den australiska dollarn hade en blandad handel i går mot USD och JPY. Valutaparet AUD/USD föll från ett högsta på 0,9801 under tidig morgon handel för att så småningom nå så lågt som 0,9708, innan det vände med en liten korrigering uppåt. Valutaparet stabiliserade sig småningom runt 0,9750. Mot JPY hade AUD mer tur. Efter att ha fallit med över 90 punkter under första delen av handelsdagen, återhämtade sig valutaparet AUD/JPY och så småningom vände på alla dess tidigare nedgångar i slutet av den europeiska handeln.

Valutahandlare i AUD kommer vilja uppmärksamma ett parti av amerikanska statistikrapporter, som troligtvis kommer att diktera risktagandet på marknaden. Om ECB presenterar nya strategier för att stimulera den ekonomiska tillväxten i euroområdet, kan AUD återhämta sig under eftermiddagens handel. Varje negativ europeisk nyhet kan få AUD att vända till baisse.

Råolja – Råoljepriset fick lämna tillbaka några av dess tidigare uppgångar

Råoljepriset backade från sina senaste uppgångar tidigare i veckan i går, där riskaversion på marknaden på grund av oron för att den globala ekonomiska återhämtningen stagnerat vilket drev priset på råvaror nedåt. Priset på råolja föll från en topp av 84,89 dollar per fat till så lågt som 83,31 dollar per fat i mitten på handelsdagen.

I dag kommer investerare vilja uppmärksamma den amerikanska rapporten för råoljelagren som publiceras klockan 14:30 GMT. En del av orsaken till att oljepriset har sjunkit så mycket under de senaste veckorna är på grund av de rekordhöga råoljelagren i USA, som investerare har tagit som ett tecken på minskad efterfrågan i världens största oljekonsumerande land. Skulle dagens siffra återigen visa att de amerikanska råoljelagren ökat, kan oljepriset sjunka ytterligare.

Tekniska nyheter

EUR/USD

Williams Percent Range på det veckovisa diagrammet ligger i det översålda territoriet, vilket tyder på att detta valutapar kan se rörelser uppåt under de kommande dagarna. Denna teori stöds av Stokastiska Slow på samma diagram, som har bildat ett hausseartat kors. Ligga långt i detta valutapar kan vara att föredra för dagen.

GBP/USD

Som ett tecken på att detta par kan se en korrigering uppåt inom en snar framtid, har RSI på det dagliga diagrammet hamnat i det översålda territoriet. Dessutom ligger Williams Percent Range på veckodiagrammet för närvarande vid -90 strecket. Det kan vara klokt att öppna långa positioneringar för detta valutapar.

USD/JPY

Medan Williams Percent Range på det veckovisa diagrammet pekar mot en möjlig korrigering uppåt under de kommande dagarna, ligger de flesta andra långsiktiga tekniska indikatorerna i neutralt territorium. Valutahandlare uppmanas att inta en avvaktande hållning för detta valutapar, där en tydligare bild kan komma att presentera sig senare.

USD/CHF

RSI på det veckovisa diagrammet har börjat närma sig det överköpta territoriet, vilket tyder på att detta valutapar kan se nedåtgående rörelser den närmaste tiden. Dessutom har Slow Stokastiska på samma diagram börjat bilda ett baisseartat kors. Valutahandlare kommer vilja övervaka dessa två indikatorer, eftersom de indikerar om en förestående korrigering nedåt.

Wild Card

Dow Jones

Det dagliga diagrammets Slow Stokastiska har bildat ett hausseartat kors, vilket tyder på att en uppåtgående kursrörelse skulle kunna ske inom den närmaste tiden. Denna teori stöds av samma diagrams Williams Percent Range och RSI, vilka båda ligger i det översålda territoriet. Forex valutahandlare kanske vill ligga långt i sina positioneringar i dag inför en möjlig brytning uppåt.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.