Home > Osäkerhet rådde angående åtgärder från ECB vilket skickade EUR neråt

Osäkerhet rådde angående åtgärder från ECB vilket skickade EUR neråt

EUR fick känna av nedgångar över hela linjen på fredagen, efter passiviteten från den europeiska centralbanken (ECB) att sänka lånekostnaderna i Spanien och Italien ledde till riskaversion på marknaden. Denna vecka, utöver eventuell utveckling när det gäller den pågående skuldkrisen i euroområdet, kommer valutahandlare också vilja uppmärksamma ett antal indikatorer från USA som kan leda till volatilitet på marknaden. Tisdagens detaljhandel, underliggande detaljhandelssiffror och PPI-siffror, följt av tillverkningsindexet på torsdagen och ett konsumentförtroendeindex på fredag väntas alla visa tillväxt i den amerikanska ekonomin. Om det stämmer kan risktagande återvända till marknaden vilket kan leda till uppgångar i EUR.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend down down down up down down
Veckotrend down down no up down up
Motstånd 1.2373 1.5768 79.27 0.9875 1.0637 0.7940
1.2327 1.5722 78.81 0.9831 1.0589 0.7897
1.2298 1.5690 78.53 0.9802 1.0559 0.7870
Stöd 1.2249 1.5641 78.07 0.9759 1.0512 0.7826
1.2220 1.5611 77.79 0.9731 1.0481 0.7799
1.2172 1.5564 77.33 0.9686 1.0434 0.7756

Ekonominyheter

USD – Amerikanska nyheter redo att generera volatilitet på marknaden denna vecka

USD hade en blandad handelsdag på fredagen, där riskaversion på grund av skuldkrisen i euroområdet ledde till uppgångar kontra EUR men också nedgångar kontra JPY. Efter att ha toppat mer än 50 punkter under kvällens handel för att handlas så mycket som 1,2315, började valutaparet EUR/USD tillbaka och stängde veckan på 1,2286. Mot JPY deprecierade USD med cirka 45 punkter under loppet av den europeiska handeln för att nå så lågt som 78,15. Greenbacken lyckades iscensätta en måttlig återhämtning under kvällens handel och slutade veckan på 78,28.

Denna vecka kommer valutahandlare i USD vilja notera en rad potentiellt viktiga amerikanska indikatorer. Och särskilt morgondagen kan visa sig vara en hektisk dag på marknaden, då de amerikanska detaljhandelssiffrorna, de underliggande detaljhandelssiffrorna och PPI-siffror är redo att släppas klockan 12:30 GMT. Med alla tre indikatorer prognostiserade att visa förbättringar i den amerikanska ekonomin, kan risktagande återvända till marknaden och resultera i nedgångar för tillflyktsortsvalutan USD.

EUR – Oro för skuldkrisen i EU tyngde EUR

Den ständiga oron bland investerare om ECB:s förmåga att bekämpa skuldkrisen i euroområdet tyngde EUR strax före marknaderna stängde för helgen på fredag. Mot tillflyktsortsvalutan JPY deprecierade EUR med mer än 90 punkter under den europeiska handeln för att nå så lågt som 95,71, innan den rekylerade tillbaka med att avsluta dagen på 96,18. Valutaparet EUR/GBP föll mer än 40 punkter under loppet av dagen för att stänga veckan på 0,7831.

När det gäller denna handelsvecka väntas tisdagen sannolikt bli mycket volatil för valutahandlare i EUR där ett parti av statistikrapporter släpps från euroområdet. Uppmärksamhet bör ägnas åt de franska och tyska preliminära BNP-siffrorna, liksom det tyska ZEW affärsklimatindexet. Som de två rikaste länderna i EU, tenderar franska och tyska indikatorer att ha en betydande inverkan på EUR. Dessutom kan EUR se stora rörelser de närmaste dagarna om det finns några meddelanden om nya planer för att bekämpa skuldkrisen i regionen.

Guld – Priset på guld vände till hausse för att avsluta veckan

Efter att ha haft nedgångar merparten av den första delen av handelsdagen på fredagen, lyckade priset på guld samla sig för betydande uppgångar under eftermiddagens handel. Den dyrbara metallen föll med mer än 12 dollar per uns under morgonens handel för att nå så lågt som 1 605,21 dollar för ett uns, efter en sämre än väntad handelsbalans från Kina vilket ledde till riskaversion på marknaden. Ett rally i priset på guld på eftermiddagen fick det att stiga med mer än 15 dollar för ett uns för att avsluta veckan på 1 619,60 dollar för ett uns.

Denna vecka kommer valutahandlare i guld vilja uppmärksamma ett parti potentiellt betydande amerikanska nyheter som släpps under veckan. Bättre än väntade amerikanska nyheter kan resultera i risktagande bland investerare, vilket kan bidra till att priset på guld förlänger förra veckans uppgångar.

Råolja – Råoljepriset återhämtade sig efter nedslående kinesisk statistik

Priset på råolja rasade under den asiatiska handeln på fredagen efter lanseringen av en sämre än väntad handelsbalans från Kina, vilket ledde till riskaversion på marknaden. Råoljepriset föll med närmare 2 dollar per fat för att nå så lågt som 91,68 dollar per fat. Med detta sagt lyckades råvaran korrigera sig uppåt under kvällens handel och avslutade veckan på 93,29 dollar per fat.

Denna vecka kommer investerare i råolja att vilja uppmärksamma nyheter från euroområdet och dess inverkan på riskaptiten på marknaden. Dessutom all utveckling i den pågående konflikten mellan Iran och väst har potential att skapa volatilitet i råoljepriset.

Tekniska nyheter

EUR/USD

Ett hausseartat kors tycks ha bildats på det veckovisa diagrammets MACD/Osma, vilket signalerar en uppåtriktad trend under de kommande dagarna. De flesta andra tekniska indikatorerna visar att detta valutapar för närvarande handlas i ett intervall, vilket gör det svårt att förutse en trend. En vänta och se strategi kan vara det bästa alternativet vid denna tidpunkt.

GBP/USD

De flesta långsiktiga tekniska indikatorerna visar att detta valutapar ligger i neutralt territorium, vilket innebär att inga betydande trender är prognostiserade vid denna tidpunkt. Att inta en vänta och se strategi kan vara det bästa alternativet, eftersom en tydligare bild sannolikt kommer att presentera sig i en nära framtid.

USD/JPY

Bollinger Bands på det veckovisa diagrammet har börjat smalna av vilket signalerar att ett tecken på skifte i priset skulle kunna ske i en nära framtid. Dessutom med Williams Percent Range på veckodiagrammet som börjat snirkla sig in i det översålda territoriet och indikerar att priset kan bli hausse. Ligga långt i detta valutapar kan vara att föredra för dagen.

USD/CHF

Både Williams Percent Range och RSI på det veckovisa diagrammet ligger mycket nära att ta sig in i det överköpta territoriet, vilket signalerar att nedåtgående rörelser kan uppstå under de kommande dagarna. Valutahandlare kommer vilja uppmärksamma dessa två indikatorer. Om det ges signaler om att valutaparet ligger i det överköpta territoriet, kan det vara ett bra tillfälle att öppna korta positioneringar.

Wild Card

EUR/CAD

Det dagliga diagrammets MACD/OsMA har bildat ett hausseartat kors, vilket tyder på att en uppåtgående korrigering skulle kunna ske inom den närmaste tiden. Dessutom har Williams Percent Range på samma diagram tagit sig in i det översålda territoriet. Forex valutahandlare kanske vill öppna långa positioneringar inför en brytning uppåt.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.