Home > Ovanliga företeelser på de finansiella marknaderna under 2020

Ovanliga företeelser på de finansiella marknaderna under 2020

COVID-19-pandemin har påverkat marknaderna på ovanliga sätt. Långvariga trender avstannade plötsligt, och vissa vänder till och med, som exempelvis den australiska expansionen. Medan vi kan diskutera pandemins påverkan är det mer intressant att studera investerarnas reaktion på det som följde.

Exempelvis strömmade investerare till aktiemarknaden, trots att värderingarna var skyhöga. Sådana extrema nivåer nåddes att 2020 kommer framstå som ett av de mest ovanliga åren i aktiemarknadens historia.

Aktieindex nådde rekordhöga nivåer

Det kanske mest anmärkningsvärda under pandemin har varit att den globala aktiemarknaden nådde över 100 biljoner dollar för första gången någonsin. Många aktiemarknadsindex slog nya rekord under pandemin med Nasdaq 100 i USA som den som gagnades mest.

Sanningen är den att det inte fanns många alternativ för investerare. Då centralbanker över hela världen började med uppköpsprogram sjönk den fasta avkastningen till extremt låga nivåer, även långsiktigt. Investerare tog därför risken och valde att satsa på aktier.

Så stark var viljan att spekulera snarare än investera att ett par otroliga rubriker såg dagens ljus. Exempelvis ansökte Hertz, den amerikanska biluthyrningsjätten, om konkurs. Detta stoppade ändå inte investerare från att köpa företagets aktier.

Ett annat, ännu mer extremt exempel, har varit Nikola, en eltruckstillverkare. De nådde flera miljarder i värdering, utan att ha producerat en enda truck. Dessutom dumpade grundaren Trevor Milton 55 miljarder Nikola-aktier som en del av ett fastighetsköp. Vem som köpte och varför är frågor som ännu står obesvarade.

Vi kan nu gå vidare till Tesla. Den höga volatiliteten på aktien lockade till sig fler spekulatörer än investerare. Priset steg med över 600% under året och nådde otroliga siffror. Om man jämför med tyska Mittelstand (det vill säga tyska medelstora företag) är Tesla värt mer än hela det tyska indexet. Företagets marknadsandel är nu till och med högre än Berkshire Hathaway. Om man jämför siffrorna är detta helt orimligt. Exempelvis låg Teslas försäljning över tolv månader på 28 miljoner dollar, medan Berkshire Hathaway låg på tio gånger så mycket, 279 miljarder dollar. Berkshire har ett kassaflöde på 27 miljarder dollar jämfört med de 1,8 miljarder dollar som Tesla har. Och man hade kunnat fortsätta.

Poängen här är att 2020 var ett överraskande år på många sätt. Det som såg ut som en katastrof på aktiemarknaden vände till en framgångssaga.

Hur kommer trenderna 2021 se ut?

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.