Home > Oväntat hög inflation men svagt kostnadstryck i Riksbankens pressmeddelande efter räntebesked.

Oväntat hög inflation men svagt kostnadstryck i Riksbankens pressmeddelande efter räntebesked.

Den svenska konjunkturen är stark, sysselsättningsgraden är historiskt hög och inflationen har fortsatt att stiga och har de senaste månaderna varit oväntat hög.

Det skriver Riksbanken i ett pressmeddelande i samband med räntebeskedet på tisdagen.

Riksbanken skriver att de höga inflationsutfallen delvis förklaras av tillfälliga faktorer men även bortsett från det har inflationen utvecklats starkare än väntat.

”Det har dock tagit tid att få upp inflationen och inflationsförväntningarna och det har krävts mycket stöd av penningpolitiken. Även om det på senare tid har skett en bredare uppgång i tjänstepriserna behöver konjunkturen fortsatt sätta avtryck i prisutvecklingen”, skriver Riksbanken.

Riksbanken konstaterar att kostnadstrycket hittills i år har utvecklats svagt och den upprepar också att det är viktigt för inflationsutvecklingen att kronans växelkurs inte stärks för snabbt, vilket skulle kunna ske om Riksbankens penningpolitik avviker för mycket från omvärldens.

Beträffande omvärlden skriver Riksbanken att konjunktursignalerna är goda, men att den globala inflationen fortsätter att vara dämpad.

”Jämfört med prognosen i juli finns nu förväntningar om en något mer expansiv penningpolitik i för Sverige viktiga länder”, skriver Riksbanken.

Riksbanken skriver dock den här gången inte något i pressmeddelandet om risker mot den globala utvecklingen.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto