Home > Överväldigande stöd för Tusk under EU-toppmöte.

Överväldigande stöd för Tusk under EU-toppmöte.

Det finns en överväldigande majoritet av EU-länder som stödjer att Donald Tusk återväljs på två och ett halvt år som ordförande för Europeiska rådet.

Det sade Maltas premiärminister Joseph Muscat till journalister strax före EU-toppmötet på torsdagen.

Malta är EU:s ordförandeland detta halvår och Joseph Muscat kommer att överta ordförandeskapet av torsdagens EU-toppmötet när valet ska ske. Annars är det just Donald Tusk som är ordförande.

Den polska regeringen är ensam i sitt motstånd mot sin inrikespolitiske fiende Donald Tusk.

”Om någon ber om en omröstning kommer det att bli en. Vi tror att den polska regeringen kommer att göra det. Men det finns en överväldigande majoritet bland medlemsländerna för Tusk”, sade Joseph Muscat, som har varit i kontakt med samtliga EU-länder i frågan.

Han trodde inte på att beslutet kommer att skjutas upp. Detta toppmöte är det sista innan Donald Tusks nuvarande mandat löper ut i slutet av maj, påpekade han. Däremot planerar 27 EU-länder ett eget toppmöte utan Storbritannien – troligen i slutet av april – när den brittiska anmälan om utträde har inkommit.

Joseph Muscat sade att han väntar sig flera EU-ledare göra markeringar om att balansen borde vara bättre mellan höger och vänster, samt geografiskt vid framtida tillsättningar av höga EU-poster.

”Flera premiärministrar är inte nöjda med balansen, särskilt socialdemokrater. Men de vill inte offra Tusk för det. De anser att han gör ett bra jobb”, sade Maltas premiärminister.

Donald Tusk, kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Europaparlamentets talman Antonio Tajani kommer alla från den kristdemokratiska politiska familjen.

Socialdemokraterna innehar posten som EU:s höga representant för utrikespolitiken genom Federica Mogherini och som eurogruppens ordförande genom Jeroen Dijsselbloem. Den sistnämnde kan dock förlora sin post om han tvingas avgå som finansminister efter Nederländernas val den 15 mars.

Många östliga EU-länder har också klagat på balansen på topposterna mellan öst och väst.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
ECB
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto