Home > Parisbörsen möter motstånd efter 7 veckors uppgång

Parisbörsen möter motstånd efter 7 veckors uppgång

Många av de ledande europeiska börserna har stigit 7 veckor i rad och betraktas nu som kortsiktigt överköpa vid motståndsnivåer. De amerikanska börserna tappar momentum och det ser tufft ut för Parisbörsen att passera tidigare toppnivåer. 

Parisbörsen har haft en fantastisk utveckling senaste åren. Börsen har stigit med ca 11 procent under innehavande år och nästan 30 procent sedan inledningen på 2012. Detta trots turbulensen i Europa.

För att förstå djupare förståelse för marknadens upp- och nedgångar behövs ett studium av flockpsykologin på marknaderna.

”Naturligtvis är det viktigt att förstå de specifika ekonomiska faktorer (vinstförväntningar, tillväxt i BNP, konjunkturutvecklingen etc. etc….) som påverkar aktie-, ränte, valuta- och råvarumarknaderna. Men om man endast tar hänsyn till hårda ekonomiska fakta och bortser från de psykologiska mekanismerna, blir det mycket svårt att nå djupare förståelse för marknadernas upp- och nedgångar”, skriver C-G Gyllenram i en artikelserie i flockbeteende.

Visare menar C-G Gyllenram:

”Självklart är det viktiga finansiella fakta som skapar större upp- och nedgångar, men när börjar de och från vilken nivå? Hur snabbt rör de sig och hur högt är för högt och hur lågt är för lågt? Detta är några frågor där traditionell ekonomisk analys inte räcker till, eftersom enbart siffror inte kan förklara rörelserna. För bättre vägledning behövs ett studium av flockpsykologin på marknaderna.”

Investerarkollektivet har antingen en optimistisk syn på den framtida utvecklingen eller är pessimistiska inför framtiden.

Utvecklingen på Parisbörsen har präglats av optimism de senaste 7 veckorna. Frågan är om vi redan nu kommer se optimismen upphöra i spåret av att USA-börserna tappar momentum och vi går in i en mindre gynnsam börssäsong.

Parisbörsen
Parisbörsen

Artikelserie: Flockbeteende på de finansiella marknaderna

Del 1: Flockbeteendet på de finansiella marknaderna
Del 2: Behavioural finance och Tulpanhysterin
Del 3: Tulpanhysterin
Del 4: Eufori, hysteri och kraschlandning!
Del 5: En vetenskaplig studie
Del 6: Ekonomisk teori kontra marknadens psykologi
Del 7: Flockens psykologi – en kort analys
Del 8: Flockbeteende på dagens marknader

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.