Home > Passiv investering och varför det är viktigt för Teslas aktiepris

Passiv investering och varför det är viktigt för Teslas aktiepris

Den amerikanska aktiemarknaden har betett sig hausseartat ett tag nu. Ända sedan härdsmältan i mars har kapital flödat in på marknaden, och många företag har nått rekordhöga noteringar.

Tesla är ett av dessa företag, vilket är mer än bara ett elbilsföretag. Tesla tjänar på investerares oro för klimatet och är en aktie som många tycker om, framförallt bland den yngre generationen. Men, företagets resultat kan inte rättfärdiga den nuvarande värderingen. Det finns dock en sak som driver investerarna till Tesla – passiv investering.

Inträde i S&P 500 och hur det kan gynna Tesla

Aktiv investering har att göra med investerare som aktivt köper och säljer, ofta för att slå specifika riktmärken. Oftast är detta riktmärke ett index, som S&P 500. Deras framgång eller misslyckande att slå detta index blir ett riktmärke för hur de presterar.

Passiv investering å andra sidan spårar riktmärket. Passiva investerare bygger exempelvis portföljer som liknar ett index och ändrar sedan inte fördelningen.

Men, när ett nytt företag går in i eller lämnar ett index köper eller säljer alla passiva investerare det nya företagets aktier. Tesla mötte de kriterier som krävs för att komma med på S&P 500 efter andra kvartalets resultat för 2020.

Från och med det börjades det spekuleras kring vad priset skulle bli som passiva investerare började köpa Tesla-aktier till deras portföljer för att matcha den nya uppsättningen av S&P 500. Enligt vissa prognoser behövs cirka 25 miljoner aktier köpas för att det ska ske. Till det nuvarande priset på Teslas aktier pratar vi då om tiotals miljarder USD.

Problemet är att utannonseringen av ingången i S&P 500, om och när det sker, kommer även sätta igång försäljningen av aktier i de indexfonder som har kapitalet att köpa Tesla. Dessutom kan man inte veta när eller om processen redan har satts igång.

En sådan utannonsering kommer antagligen leda till ett direkt positivt svar på marknaden. Teslas aktier kommer antagligen stiga. Det är därmed de som redan äger Tesla-aktier som kommer tjäna mest på det.

Spekulatörer försöker alltid ligga steget före på marknaden, och positionering inför utannonseringen kan vara en anledning till varför Teslas aktier fortsätter att köpas under varje dipp hittills.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto