Home > Pengar, det stora mysteriet

Pengar, det stora mysteriet

Sedan kan man emellertid komma in på medel insatta på specialkonton med olika bindningstider, checkräkningskonton, utlåning till enskilda företag, innehav av statsskuldväxlar och så vidare. Inte ens Federal Reserv ska tydligen ha en exakt definintion på vad pengar egentligen är.

Riktigt abstrakt blir det dock om man börjar fundera på hur pengar skapas. Ok, sedlar och mynt låter Riksbanken trycka upp. Men när och hur skapas egentligen pengar i bankssytemet? Vem har kontrollen över den processen?

Egentligen är det, konstigt nog, så att alla pengar kan anses skapta ur tomma intet av bankerna när de lånar ut pengar. Lite knapptryckningar bara hos bankkamreren.

SvD:s Cervenka har skrivit en intressant och pedagogisk artikel om detta. Där har han bland annat intervjuvat Michael Kumhof, ekonom på Internationella Valutafonden IMF som säger på frågan om hur pengar görs:

”- Säg att jag går till en bank och vill låna en miljon dollar. Den felaktiga versionen låter så här: Igår satte några kunder in 1,2 miljoner dollar, alltså har banken 1 miljon dollar som den kan låna ut till mig. Så funkar det inte. Det som händer, och jag vet det eftersom jag själv jobbade på bank i fem år, är att banken först bedömer mig som kund och det avgör om de beviljar lånet. Lånet skapas sedan som en tillgång i bankens balansräkning, och i precis samma ögonblick som en skuld i balansräkningen i form av pengar på mitt konto. Ur tomma intet. Det är bara tryckningar på tangenter. Men dessa helt nya pengar på kontot motsvarar köpkraft. Jag kan använda dem för att köpa saker.

– Jag har haft diskussioner om detta med ekonomer. Många påpekar att de pengar banken skapat kan tas ut och att pengarna då hamnar i en annan bank. Det är en fälla att tänka så. För även om pengarna flyttas från bank A, som då lånar motsvarande belopp på interbankmarknaden, och istället sätts in hos bank B, så stannar dessa nya pengar kvar i banksystemet så länge det ursprungliga lånet är utestående.”

Kunskapen kring detta är, som det konstateras i artikeln, tyvärr väldigt dålig både hos politiker och allmänhet.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto