Home > Pilotkrav hotar Lufthansas framtid.

Pilotkrav hotar Lufthansas framtid.

Den tyska pilotstrejken går på fredagen in på sin tredje dag, men Lufthansa vägrar att acceptera pilotfackets krav. Att ge upp motståndet skulle hota bolagets överlevnad, hävdar bolaget.

”Det handlar inte om att vara tuff, utan om Lufthansas framtid”, säger vd Carsten Spohr till Bloomberg News, med tillägget att bolaget ”inte har någon möjlighet att överleva” om pilotfacket Vereinigung Cockpits krav går igenom.

Piloterna har strejkat sedan i onsdags, vilket per fredag kväll beräknas ha lett till över 2.600 inställda avgångar. Facket har redan aviserat en fjärde strejkdag för piloter på långdistanslinjer.

Strejken har orsakat kalabalik i Tyskland. För att mildra effekterna har Lufthansa bokat 4.000 hotellrum för passagerare som blivit strandsatta på olika flygplatser och i Frankfurt har 400 tältsängar satts upp. De direkta kostnaderna har hittills uppgått till cirka 10 miljoner euro per dag, enligt bolaget.

Konflikten rör en rad områden, med löner i fokus. Facket har krävt en löneökning om 20 procent för perioden 2012-2017, motsvarande 3,7 procent per år. Lufthansa har erbjudit totalt 2,5 procent, eller 0,38 procent årligen, till och med 2018, uppger Bloomberg.

Strejken planerades initialt vara en dag, men sedan Lufthansa försökt stoppa den i domstol, och misslyckats, slog facket tillbaka med nya strejkdagar. Flygbolaget har svarat med att återuppta ett gammalt krav om 60 miljoner euro i kompensation för tidigare strejker, något facket betraktar som ett försök att krossa organisationen.

Carsten Spohr har flera gånger försökt få till medling, något piloterna vägrat så länge bättre villkor inte ligger på bordet.

”Under de senaste månaderna har vi erbjudit alla möjliga förbättringar. Lösningen kan bara bli medling”, säger vd:n.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto