Home > Planerad nominering av Trump kan hamna på kant med nuvarande Fed-ledamöter.

Planerad nominering av Trump kan hamna på kant med nuvarande Fed-ledamöter.

Randal Quarles, som USA:s president Donald Trump planerar att nominera till att bli ny Federal Reserve-ledamot samt ansvarig för centralbankens bankreglering, har tidigare givit uttryck för penningpolitiska uppfattningar som kan göra att han kommer att ha meningsskiljaktigheter med de nuvarande Fed-ledamöterna.

Det skriver The Wall Street Journal i en artikel.

Finanstidningen lyfter fram att Randal Quarles har kritiserat att Federal Reserve har hållit styrräntan nära noll under många år efter finanskrisen. Quarles har även argumenterat för att Feds räntebeslut bör följa en penningpolitisk regel eller formel.

Vidare har han varnat för att en dramatisk ökning av bankers kapital innebär en kostnadsökning för att låna pengar.

Analytiker och amerikanska statsföreträdare har dock sagt att en eventuell nominering av Randal Quarles, en etablerad republikan, skulle vara ett tecken på att Vita huset föredrar stegvisa snarare än radikala förändringar av Fed.

Randal Quarles har tidigare varit en senior tjänsteman vid finansdepartementet under president George Bushs regeringstid.

Quarles kommer närmast från ett jobb som chef vid riskkapitalbolaget Cynosure Group baserat i Salt Lake City. Han uppges nomineras för en fyraårig period som Federal Reserves vice ordförande och för en längre period än så till den sju personer starka Fed-direktionen.

”Om han blir godkänd så fyller han tomrummet efter Tarullo som valde att hoppa av i förtid i protest mot Trumps avregleringsiver och får direkt rösträtt i penningpolitiska frågor där han tidigare förordat en mer regelbaserad och i praktiken mer åtstramande politik, á lá Taylor”, skriver Stefan Mellin, senior analytiker inom makro & valuta vid Danske Bank, i ett marknadsbrev.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto