Home > PMI för tillverkning i USA återhämtar sig

PMI för tillverkning i USA återhämtar sig

Under gårdagen fick vi PMI-data för Euro-området, Storbritannien och USA. Marknaderna fokuserade på styrka, eller åtminstone på tecken att den ekonomiska tillväxten fortsätter.

Som alltid såg flest framemot ISM-datan. Anledningen är att denna har en stark korrelation med aktiemarknaderna och tenderar att dominera rubrikerna och därmed överskugga PMI-data från andra delar av världen.

ISM Non-Manufactoring-rapporten för juli 2020 – de goda och dåliga nyheterna

De goda nyheterna är att den övergripande siffran översteg förväntningarna då den hamnade på 54,2 efter förväntningar på 53,6. Detta visar att tillverkningssektorn i USA befinner sig i expansiva territorier.

Detta är en enkät, och respondenterna visade på en temporär optimism efter att ekonomin börjat öppna upp igen. Medan en del företag rapporterar att beställningar börjar återvända till det normala var det en del som klagade på kostnader med att behöva implementera skyddsåtgärder på grund coronavirus-krisen. Inkommande beställningar ses fortfarande som låga, med stora skillnader inom sektorn – vissa företag inom vissa nischer presterar bättre än andra.

Det som var oroande i gårdagens rapport var sysselsättningskomponenten som hamnade på 44,3, vilket visar på en fortsatt sammandragande sektor. När man tolkar PMI-värden agerar 50-nivån som en vattendelare – allt under denna nivå visar på sammandragning och allt över expansion.

Ju längre siffrorna befinner sig från denna nivå desto större är dess påverkan.

Å andra sidan har detta värde stigit från 42,1 i juni, men arbetsmarknaden har fortfarande inte återhämtat sig. Tillverkningssektorn i USA har en stor påverkan på amerikansk BNP, men det är en arbetskraftsintensiv sektor. Detta är specifikt viktigt under en vecka då marknadsdeltagare ser fram emot ADP (det vill säga privata löner) och NFP.

Utöver detta såg datan från juli stabil ut. Nya exportbeställningar och ouppfyllda arbeten tog sig över nivån till expansion, vilket leder till en optimistisk känsla inför framtida tillväxt för hela sektorn.

Den amerikanska dollarn reagerade inte nämnvärt på nyheterna. Detta är en NFP-vecka, så ingen tar några risker på en måndag. Dollarn ökade under den europeiska sessionen men tappade sedan under den nordamerikanska sessionen och följde aktiemarknaden mer eller mindre direkt.

Nu kommer ADP och ISM Non-Manufacturing fullborda förhandstitten på NFP-datan på fredagen. Och de kommer avgöra dollarns öde under den första handelsveckan för månaden.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto