Home > PMI i Euro-området slår förväntningarna och får EURUSD att stiga över 1.22

PMI i Euro-området slår förväntningarna och får EURUSD att stiga över 1.22

PMI för Euro-området släpptes för ett par timmar sedan och slog förväntningarna. Både siffrorna från tjänstesektorn och tillverkningssektorn visade på förbättrade villkor, och EURUSD firade genom att hoppa till över 1,22.

Det intressanta hittills är att det bara är EURUSD som har reagerat, och andra euro-par deltar inte. Till följd av det kan man dra slutsatsen att den stigande växlingskursen direkt efter PMI-rapporten inte är direkt relaterad till PMI, utan att det bara är ännu ett steg upp för USD-paren. Även AUDUSD har ökat, och även GBPUSD – och dessa har inget att göra med Euro-områdets PMI:er.

Vad betyder PMI:erna?

Europa står inför en tuff tid under den andra vågen av pandemin. Bland annat har det lett till rekordmånga dödsfall i Tyskland, och det är en ständigt stigande trend. Tyskland och andra europeiska länder har därför stängt ned, med restriktioner som ska hålla tills början av nästa år.

Trots den tuffa vintern vad gäller ekonomisk produktion och resultat blev PMI:erna relativt positiva. Kom ihåg att detta är diffusionsindex som hänvisar till aktivitet i relation till föregående månad. Resultaten bör dock inte ignoreras bara för det. Vad gäller tillverkningssektorn hamnade siffrorna på en 31 månaders höjdpunkt. Tjänstesektorn överraskade också positivt, även om den fortfarande sammandrar. Siffrorna för sektorn hamnade på 47,3, vilket är under 50-nivån men betydligt bättre än föregående 41,7.

Europa närmar sig julen och trots de skarpa nedstängningarna ser det bättre ut än väntat. Alla har prissatt kraftigt nedsänkta förhållanden, och dagens rapport gör det lite lättare att svälja den tid vi har framför oss.

Men i den finansiella världen är PMI bara en droppe i havet. Detta är speciellt sant när Fed inom ett par timmar kommer hålla möte, och när världen är paralyserad av en pandemi.

Dagens reaktion på EURUSD-paret kan därför ha föga att göra med PMI:er utan mer att göra med USD. Handeln kommer efter dagens händelse mer eller mindre ta ledigt, vilket leder till att likviditeten dräneras sakta men säkert.

Förvänta dig att de dagar vi har kvar av denna handelsvecka blir viktiga för valutamarknaden och dollarn. Efter det tar aktiemarknaden över i förarsätet.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto