Home > PMI Services-indexet för Euro-området steg i maj

PMI Services-indexet för Euro-området steg i maj

IHS Markit Eurozone PMI Composite såg en märkbar vändning och nådde sina bästa nivåer på tre månader. Detta leddes framförallt av Italien (3 månaders höjdpunkt), Tyskland (2 månaders höjdpunkt) och Frankrike (3 månaders höjdpunkt) och visar uppmuntrande tecken att de europeiska länderna nådde sin botten i april och att den ekonomiska återhämtningen redan har startat.

Indexet Services Business Activity Index är specifikt imponerande då det steg från en fruktansvärd lägstanotering på 12 i april till hela 30,5 då tjänstesektorn började öppna upp i europeiska länder. Förbättringen ses på Final Services PMI, vilket är ett index som är baserat på enkäter med inköpschefer i tjänsteindustrin.

Utmaningarna för den europeiska tjänstesektorn

Tjänstesektorn är extra viktig för den europeiska ekonomin. Som tjänstebaserat ekonomiskt område påverkar utvecklingen i industrin GDP för hela Europa. COVID-19-pandemin fortsätter att begränsa ekonomisk aktivitet i maj, och det som kallas det nya normala handlar mycket om social distansering, vilket är en utmaning för sektorn.

Uppsägningar samt lägre priser på bränsle och energi är ett par av de utmaningar som anges av chefer i tjänstesektorn för maj månad. Tyska företag specifikt var väldigt pessimistiska, men den allmänna graden av pessimism i Euro-området har minskat jämfört med under april.

Prognosen för tjänstesektorn är fortfarande svag. PMI Services har börjat vända, men den visar ändå djupt sammandragande villkor för sektorn. Konsumtionen har drabbats hårt på grund av den höga arbetslösheten, och företagsrelaterade utgifter har till följd av detta blivit dämpade.

Företagsaktiviteten i sektorn förväntas stiga under den period vi har framför oss då länder lyfter på sina restriktioner. Allt beror dock på hur de europeiska länderna lyckas hålla nere antalet infekterade framöver. En ny våg av infektioner är ett stort hot mot en potentiell återhämtning i den europeiska tjänstesektorn.

Den europeiska centralbanken (ECB) kommer idag troligtvis bekräfta förbättringarna i PMI-datan, även om det kommer vara försiktiga inför framtida utveckling. Banken förväntas hålla räntan på 0% samtidigt som de adderar ytterligare lättnader via sitt PEPP-program (Pandemic Emergency Pandemic Programme).

En intressant del i Markit-datan från maj är att de som skapar prognoser för GDP förväntar sig en minskning med 9% för resten av 2020, vilket är mer optimistiskt än ECB:s prognoser. ECB har hittills kommunicerat en nedgång på mellan 10% och 15% för 2020, och ofta har dess tjänstemän indikerat att det kommer hamna någonstans i mitten av detta intervall.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto