Home > Politisk osäkerhet har ökat finansiella risker enligt ECB.

Politisk osäkerhet har ökat finansiella risker enligt ECB.

Euroområdet har visat en betydande motståndskraft under en period av återkommande turbulens på marknaderna det senaste halvåret, men riskerna relaterade till en möjlig korrektion på de globala tillgångsmarknaderna har ökat.

Det skriver ECB i sin Financial Stability Review som publicerades på torsdagen.

De konstaterar att jämfört med tidigare bedömning har möjligheten av sättningar i tillgångspriserna ökat, utlösta av politiska händelser i utvecklade ekonomier, samtidigt som det finns fortsatta sårbarheter på tillväxtmarknaderna.

”Implikationerna för den finansiella stabiliteten i euroområdet från förändringar i USA:s policy är mycket osäkra just nu. Euroområdet kan påverkas direkt via handelskanaler och från möjliga spridningseffekter från högre räntor och högre inflationsförväntningar i USA”, skriver ECB.

Sårbarheten är betydande för europeiska banker, med låga lönsamhetsutsikter i en miljö av dämpad tillväxt. Det finns även strukturella utmaningar från en hög andel problemlån, höga omkostnader och överskottskapacitet.

En brantare avkastningskurva, om den blir uthållig, kan däremot ge visst stöd till bankerna lönsamhetsutsikter, även om de ligger på låga nivåer.

ECB ser även risker mot den reala ekonomin. Det gäller i synnerhet återkomsten av oro för skuldsättningens hållbarhet, med möjligt förnyat tryck på vissa länders statsobligationer. Högre politisk osäkerhet kan även leda till mer inhemskt orienterad policy och tillväxthämmande agendor, som kan försena nödvändiga strukturreformer.

ECB noterar också att investeringsfonderna har vuxit i omfattning, och att det kräver ökad övervakning eftersom de har en ”likviditets-mismatch” som kan förstärka rörelserna vid eventuella chocker.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto