Home > Politiska risker i fokus under hösten och 2017.

Politiska risker i fokus under hösten och 2017.

Politiska risker kommer att vara i fokus i höst och nästa år, med val i en rad stora länder. Ett tungt lass faller på centralbankerna när det är svårt för det politiska systemet att genomföra reformer och de politiska riskerna kan skaka om marknaden, som Brexit gjorde innan sommaren.

Det skriver Swedbanks chefekonom Anna Breman i bankens månadsrapport.

Under hösten håller USA presidentval, Italien folkomröstning om konstitutionen och i Spanien kan det bli nyval, det tredje på ett år. Nästa år hålls parlamentsval i Nederländerna, Frankrike och Tyskland.

”Efter många år av svag tillväxt då många hushåll har haft stagnerande reallöner och vissa till och med har haft fallande reallöner har populistiska strömningar växt sig starka. Det politiska systemet är sårbart. Effekterna på marknaderna av detta är omfattande”, skriver Anna Breman.

Hon konstaterar att Brexit- omröstningen är ett exempel på hur den politiska risken underskattades. Opinionsundersökningar förutspådde en seger för att stanna i EU, men på valdagen blev resultatet ett annat. Chocken blev stor och nervositeten inför kommande politiska händelser kommer därför att vara påtaglig, enligt chefekonomen.

Även om Swedbank inte ser några stora effekter av Brexit-omröstningen på den ekonomiska utvecklingen i euroområdet och Sverige på kort sikt så ökar de politiska riskerna då missnöjespartier runt om i Europa går starkt i opinionen och utlovar egna folkomröstningar om EU-medlemskap.

I september kommer fokus att fortsatt ligga på centralbankerna med tunga penningpolitiska besked, där Swedbanks prognos är att såväl Federal Reserve som Riksbanken och ECB avvaktar med ytterligare åtgärder.

”Vi bedömer att Federal Reserve avvaktar till december med en räntehöjning, men en höjning i september kan inte uteslutas. ECB och Riksbanken kommer att signalera beredskap att göra mer, men inga nya åtgärder väntas i september. Under hösten behöver både ECB och Riksbanken komma med besked hur politiken kommer att se ut efter årsskifte”, skriver hon.

När presidentvalet i USA och valen i Europa närmar sig kommer fokus alltmer att flyttas från centralbankerna till politiken och marknaderna kommer sannolikt påverkas av opinionsundersökningar och riskbilden av politiska händelser.

”Populistiska strömningar gör det svårt att genomföra reformer. Det innebär att det fortsatt faller ett tungt lass på centralbankerna för att stimulera den ekonomiska återhämtningen i Europa och i USA”, enligt Anna Breman.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto