Home > Positiv inledning på börsåret väntas

Positiv inledning på börsåret väntas

Förhoppningar om att budgetstupet kan undvikas spred glädje över finansvärlden och i Asien stärktes Hongkongbörsen 2,4 procent på onsdagen. Råvaru- och guldsektorerna visade en stark utveckling i Asien.

Även Europaterminerna indikerade markanta uppgångar. Vid 8.30-tiden var terminerna för DAX, FTSE 100, CAC 40 och Euro Stoxx upp mellan 1,7 procent till 2,3 procent.

På Sverigefronten meddelade Oriflame på morgonen att det drar igång med ett aktieåterköpsprogram. Cirka 3 procent av utestående aktier, med ett motsvarande nominellt belopp på 350 miljoner kronor, ska återköpas med start tidigast i dag.

I onsdagens nyhetsflöde återfanns också Nibe, som köper elementsverksamheten i Springfield Wire i USA, Mexiko och Kina. Verksamheten omsätter cirka 330 miljoner kronor och har en rörelsemarginal på knappt 4 procent.

”Förvärvet av Springfield ger betydande kostnadssynergier och kommersiella fördelar för Nibe Elements verksamhet i Nordamerika och förväntas bidra positivt till Nibe Elements rörelseresultat under 2013”, säger Nibes vd Gerteric Lindquist, enligt ett pressmeddelande.

I en intervju i onsdagens Dagens Industri uppger Hexagons vd ola Rollén att han siktar på nya förvärv under 2013, med samma inriktning som de senaste som gjorts.

På statistikfronten visade morgonens inköpschefsindex för den svenska industrisektorn en uppgång till 44,6 i december från 43,2 månaden före. Siffran var något högre än väntade 44,4, enligt SME Direkts prognosenkät.

Onsdagens statistikskörd bjuder annars på inköpschefsindex på flera håll; EMU, Storbritannien men framförallt USA.

Klockan 16.00 väntas den viktiga amerikanska ISM-siffran, som väntas precis ha tagit sig över det viktiga 50-strecket som signalerar ekonomisk tillväxt. Förväntningarna ligger på en uppgång till 50,1 i december från 49,5 i november.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto