Home > Positiv jobbrapport gav stöd åt USD

Positiv jobbrapport gav stöd åt USD

USD hade uppgångar över hela linjen på fredagen efter en betydligt bättre än väntad amerikansk NFP-rapport som bidrog till att öka förtroendet för den amerikanska ekonomiska återhämtningen. Kanske mest påtagligt tog sig valutaparet USD/JPY bort från sitt senaste tre månaders lägsta. Nyheten minskade oron för att den japanska centralbanken snart skulle ingripa för att begränsa yenens appreciering. Denna vecka kommer Grekland sannolikt att vara tillbaka i huvudrubrikerna, med investerare som ivrigt väntar på nyheten om en eventuell bytesaffär vad gäller dess skuldbörda. Varje positiv utveckling kommer sannolikt understödja mer riskfyllda valutor som euron och den australiska dollarn.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend down down no up down down
Veckotrend down up up up up down
Motstånd 1.3140 1.5850 77.55 0.9310 1.0795 0.8365
1.3120 1.5830 77.35 0.9290 1.0775 0.8345
1.3090 1.5800 77.05 0.9260 1.0745 0.8315
Stöd 1.3030 1.5740 76.45 0.9200 1.0685 0.8255
1.3000 1.5710 76.15 0.9170 1.0655 0.8225
1.2980 1.5690 75.95 0.9150 1.0635 0.8205

Ekonominyheter

USD – Valutaparet USD/JPY tog sig bort från dess tre månaders lägsta efter jobbrapporten

Den bättre än väntade amerikanska NFP-rapporten i fredags resulterade i uppgångar för USD vid slutet av veckans handel. 243000 arbetstillfällen lades till på den amerikanska arbetsmarknaden i januari som ett tecken på att den amerikanska ekonomiska återhämtningen fortskrider. Arbetslösheten sjönk till 8,3 %, den lägsta nivån på nästan tre år. Valutaparet USD/JPY stängde veckan med en hausse på 76,58 efter att ha noterat ett tre månaders lägsta på torsdagen. Som ett resultat har farhågorna om ett ingripande av den japanska centralbanken på marknaden tillfälligt undanröjts.

När det gäller denna vecka, kommer både europeiska och amerikanska nyheter bestämma om dollarn kan utöka sin hausseartade trend. På den europeiska fronten har Greklands oförmåga att nå en uppgörelse med sina fordringsägare uttryckt farhågor för att landet kan komma att ställa in sina betalningar. Valutahandlare kommer att vilja fortsätta uppmärksamma eventuella meddelanden som strömmar ut ur euroområdet. Om en grekisk bytesaffär inte kommer till ett avslut de närmaste dagarna, kan USD se ytterligare uppgångar som en följd.

När det gäller amerikanska nyheter blir den mest betydelsefulla händelsen för tillfället ett tal från Feds ordförande Ben Bernanke på tisdagen. Om Bernanke indikerar att Federal Reserve kan komma att höja styrräntorna tidigare än man trott, kan USD se uppgångar i mitten av veckans handel. Samtidigt om Bernanke uttrycker någon pessimism om den amerikanska ekonomiska återhämtningen kan greenbacken komma under förnyat tryck.

EUR – Trenden i EUR osäker med de grekiska skuldförhandlingarna

Euron rasade mot greenbacken efter lanseringen av fredagens NFP-rapport. Den bättre än väntade rapporten för lönelistorna förnyade tron på den amerikanska ekonomiska återhämtningen och fick dollarna att appreciera. Valutaparet EUR/USD föll så lågt som 1,3085 innan det iscensatte en korrigering uppåt för att stänga handelsveckan på 1,3159. Mot yenen hade euron ganska stora uppångar med valutahandlare som återvände till mer riskfyllda tillgångar efter positiva nyheter. Valutaparet EUR/JPY stängde veckan på 100,78, efter att ha sjunkit så lågt som 100,15 tidigare under dagen.

När det gäller den här veckan kommer nyheter från Grekland än en gång att ha en inverkan på marknaderna. Grekland har ännu inte nått en bytesaffär gällande sin skuldbörda med sina fordringsägare och står nu inför möjligheten att ställa in sina betalningar. Om inte en positiv utveckling sker denna vecka, kan euron komma under förnyat tryck med valutahandlare som sannolikt återgår till tillflyktsortsvalutor såsom USD och JPY.

JPY – Rädslan för en intervention från BOJ tillfälligt undanröjt

Efter den baisseartade vändningen som JPY tog vid förra veckans stängning, har farhågor om att den japanska centralbanken snart skulle komma att ingripa för att begränsa yenens appreciering. Både USD/JPY och EUR/JPY kors såg uppgångar efter en bättre än förväntad ökad amerikansk sysselsättningsrapport vilket ökade risktagandet. Med detta sagt är dollarn fortfarande relativt nära sitt senaste tre månaders lägsta. Skulle valutaparet vända till baisse än en gång bör rykten om en intervenering av BOJ sannolikt komma i svang igen.

Huruvida dollarn fortsätter att knapra in mot sin japanska motsvarighet kommer troligen bero på de amerikanska nyheter som planeras för denna vecka. I dag kommer valutahandlare vilja uppmärksamma ett tal från den amerikanska Federal Reserve chefen. Skulle han antyda att USA kan komma att höja styrräntorna tidigare än planerat, kan vi sannolikt få se valutaparet USD/JPY utvidga sin nuvarande trend.

Råolja – Oljepriset toppade vid slutet av veckans handel

Priset på råolja hade en topp efter en positiv amerikanska sysselsättningsrapport som övertygade investerare om att den amerikanska efterfrågan på råvaran skulle öka. Dessutom nya från Iran om att begränsa exporten ledde till oro för utbudssidan som också fick priset att stegra. Priset på råolja steg med nästan 2 dollar per fat på fredagen för att stänga veckan på 97,81 dollar per fat. Huruvida råvaran kan behålla sin nuvarande trend beror till stor del på de marknadsmässiga händelserna denna vecka.

Varje eskalering i det nuvarande politiska klimatet mellan Iran och västvärlden, kommer sannolikt att driva upp priset på olja kraftigt. Dessutom kan ytterligare tecken på att den amerikanska ekonomiska återhämtningen går framåt även leda till en ökning i priset på råolja. Samtidigt som Grekland återigen skulle misslyckas med att nå en bytesaffär gällande sin skuldbörda med sina fordringsägare, kan euron rasa vilket sannolikt skulle innebära att råoljepriset följer med i fallet.

Tekniska nyheter

EUR/USD

De tekniska indikatorerna förser oss med blandade signaler för detta valutapar. Medan det veckovisa diagrammets RSI är runt 30 nivån och översåld, har ett baisseartat kors bildats på det dagliga diagrammets Slow Stokastiska, vilket innebär att nedåtriktad rörelse skulle kunna ske i en nära framtid. Valutahandlare kan kanske vilja ta en avvaktande hållning för detta valutapar till dess att klarare bild visar sig.

GBP/USD

De flesta tekniska indikatorerna visar att detta valutapar har nått det överköpta territoriet och kan se en korrigering nedåt den närmaste tiden. Det dagliga diagrammets Slow Stokastiska har format ett baisseartat kors, medan Williams Percent Range på samma diagram för närvarande ligger över -20. Ligga kort kan vara ett klokt beslut den närmaste tiden.

USD/JPY

De tekniska indikatorerna på det dagliga diagrammet visar att detta valutapar ligger i det översålda territoriet, vilket indikerar att en korrigering uppåt kan ske inom den närmaste tiden. Ett hausseartat kors har bildats på MACD/OsMA, medan Williams Percent Range ligger och svävar runt -80 nivån. Ligga långt denna vecka kan vara en klok strategi för valutaparet.

USD/CHF

Bollinger Bands på det veckovisa diagrammet verkar ha börjat strama åt, vilket betyder att ett skifte i priset kan inträffa den närmaste tiden. RSI indexet på samma diagram svävar nära 70 nivån, vilket normalt innebär att en korrigering nedåt kommer att ske. Valutahandlare kommer vilja uppmärksamma RSI indexet. Om det passerar 70 strecket kan en baisseartad korrigering ske.

Wild Card

AUD/USD

De flesta tekniska indikatorerna visar detta valutapar i det översålda territoriet, vilket indikerar att en korrigering nedåt kan ske inom den närmaste tiden. RSI på det dagliga diagrammet ligger ovan70 strecket, medan Stokastiska Slow på samma diagram har bildat ett baisseartat kors. Forex valutahandlare kan kanske vilja ligga kort i sina positioneringar inför en brytning nedåt.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.