Home > Positiva grekiska nyheter ledde till ett uppsving i risktagande

Positiva grekiska nyheter ledde till ett uppsving i risktagande

Euron hade en hausseartad dag i går efter att nyheten släppts om att Grekland hade nått en överenskommelse för en åtstramning vilket ledde till en stegring i risktagande. Valutaparet EUR/USD tillbringade en stor del av dagen på eller över 1,3300 nivån efter att ha fallit till 1,3220 en dag tidigare. I dag kommer valutahandlare vilja fortsätta att övervaka eventuella meddelanden från euroområdet då de sannolikt kommer att ge ledtrådar på vart marknaderna är på väg. Dessutom kommer handelsbalansrapporterna från både USA och Kanada sannolikt generera volatilitet på marknaden.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend down down up up down up
Veckotrend up down up down down up
Motstånd 1.3316 1.5878 78.08 0.9256 1.0841 0.8420
1.3266 1.5837 77.84 0.9217 1.0772 0.8389
1.3235 1.5811 77.68 0.9192 1.0729 0.8370
Stöd 1.3187 1.5785 77.43 0.9152 1.0660 0.8355
1.3156 1.5753 77.27 0.9127 1.0617 0.8321
1.3106 1.5700 77.01 0.9077 1.0549 0.8291

Ekonominyheter

USD – USD retirerade kontra mer riskfyllda valutor men hade uppgångar mot JPY

Den amerikanska dollarn hade en blandad börsdag i går där positiva nyheter ökade risktagandet på marknaden som ledde till uppgångar för valutor såsom euron och det brittiska pundet. Nyheten att BoE kommer att injicera ytterligare 50 miljarder pund för att stödja den ekonomiska återhämtningen i kombination med nyheten att Grekland äntligen hade nått en överenskommelse för en åtstramning, fick valutahandlare att flytta sitt kapital bort från lägre avkastningstillgångar. Som ett resultat av detta tillbringade valutaparet EUR/USD större delen av dagen svävande runt 1,3300 nivån, en ökning med nästan 100 punkter från dagen innan.

Medan dollarn föll mot mer riskfyllda valutor lyckade den utvidga sina uppgångar mot den japanska yenen efter publicerandet av bättre än väntade amerikanska arbetslöshetssiffror. Siffran visade att 358000 människor ansökte för första gången om arbetslöshetsunderstöd i USA förra veckan. Denna siffra var avsevärt lägre än den förväntade 369000 och sågs som ytterligare ett bevis på att den amerikanska ekonomin börjat röra sig framåt mot en återhämtning. Valutaparet USD/JPY nådde så högt som 77,34 innan det inledde en liten nedgång.

I dag kommer valutahandlare att vilja fortsätta uppmärksamma nyheter från euroområdet som kan leda till ökat risktagande. Dessutom publicerar Storbritannien sitt PPI index klockan 09:30 GMT, följt av handelsbalansrapporterna från USA och Kanada 13:30 GMT, vilket sannolikt kommer att generera tung handel inför veckans avslut. Om någon av de ekonomiska indikatorerna kommer in över förväntan, väntas dollarn utöka sina nedgångar mot de europeiska valutorna.

EUR – EUR hausse efter att grekiska nyheter publicerats

Euron tillbringade större delen av dagen i går i en uppåtgående trend, där positiva brittiska och grekiska nyheter ledde till en ökning av risktagandet under den europeiska handeln. Den allmänt förväntade åtgärden att den engelska centralbanken (BoE) skulle öka sitt köp av tillgångar med 50 miljarder pund togs emot positivt av investerare, vilket bidrog till att lyfta både GBP och EUR kontra säkrare tillflyktsortsvalutor såsom USD och JPY.

Denna trend fortsatte under andra halvan av handelsdagen, efter nyheten att Grekland hade nått en uppgörelse om åtstramning som banar vägen för att landet ska få sitt andra räddningspaket och undvika att ställa in sina betalningar. Medan nyheterna fortsatte att stötta euron, var analytiker snabba med att varna för att Grekland fortfarande är en bräcklig stat och att eurons uppgångar kan vara kortlivade.

Vänder vi oss till dagens händelser kommer valutahandlare att vilja fortsätta övervaka eventuella meddelanden som kommer ut från euroområdet. Positiva nyheter kan hjälpa den gemensamma valutan att utöka sina senaste uppgångar. Dessutom kommer valutahandlare att vilja följa det brittiska producentprisindexet (PPI), som släpps klockan 09:30 GMT. Analytiker prognostiserar att indikatorn kommer in på 0,4 %, vilket, om den stämmer, kan hjälpa euron att stänga veckan med ett positivt avslut.

JPY – JPY baisse med en dag av hög volatilitet

Den japanska yenen hade i stort sett en baisseartad dag i går efter positiva europeiska och amerikanska nyheter som ledde till ett ökat risktagande och ökad efterfrågan på högre avkastningstillgångar. Valutaparet EUR/JPY rörde sig uppåt med 100 punkter i kvällshandeln och närmade sig 103,00 nivån. Valutaparet USD/JPY tillbringade en stor del av dagen flytande nära 77,35 nivån, upp med nära 30 punkter under den europeiska handeln.

Ser vi till dagens handel kommer yenens värden sannolikt att bestämmas av nyheter från euroområdet och Storbritannien. Alla positiva händelser från euroområdet, särskilt med avseende på ett eventuellt grekiskt räddningspaket, skulle kunna leda till ytterligare deprecieringar för JPY.

Råolja – Råoljepriset fick se stadiga uppgångar med ökat risktagande

Optimism för att Grekland snart skulle få ett andra räddningspaket ledde till en ökning av risktagandet under gårdagens börshandel. Nyheten ledde till uppgångar för euron, vilket i sin tur gav stöd åt råvaror, som råolja. Priset på råolja går som oftast upp när euron är hausse då råvaran blir billigare för internationella köpare. Råoljepriset tillbringade större delen av dagen i går svävande runt 100 dollar per fat, upp över 2 dollar per fat från förmiddagens handel.

I morgon kan råoljan fortsätta behålla sina uppgångar, under förutsättning att ytterligare positiva nyheter kommer ut från euroområdet. Valutahandlare kommer också att vilja fortsätta övervaka situationen i Iran, där varje upptrappning i konflikten kan leda till att priset på råolja går upp ytterligare.

Tekniska nyheter

EUR/USD

De långsiktiga tekniska indikatorerna visar att detta valutapar handlas i ett intervall, vilket innebär att stora marknadsrörelser inte är prognostiserade vid denna tidpunkt. Det enda undantaget är Williams Percent Range på det dagliga diagrammet, som för närvarande ligger i det överköpta territoriet. Valutahandlare kommer att vilja hålla ett öga på det dagliga diagrammet efter tecken på en eventuell korrigering nedåt.

GBP/USD

Både RSI index och Williams Percent Range på det dagliga diagrammet visar det här valutaparet i det överköpta territoriet, vilket innebär att en baisseartad korrigering kan ske inom en snar framtid. Valutahandlare kanske vill öppna korta positioneringar inför ett nedåtgående brott.

USD/JPY

De flesta tekniska indikatorerna visar att det här valutaparet handlas i neutral mark, vilket innebär att inga större prisförändringar väntas vid denna tid. Det enda undantaget är Stokastiska Slow på det dagliga diagrammet, vilket har bildat ett baisseartat kors. Valutahandlare uppmanas att inta en avvaktande hållning för detta valutapar, där en tydligare bild kan komma att presentera sig senare.

USD/CHF

Bollinger Bands på det dagliga diagrammet verkar ha börjat strama åt, vilket indikerar att ett skifte i priset kan inträffa den närmaste tiden. Williams Percent Range på samma diagram är för närvarande i översålda territoriet, vilket kan tas som ett tecken på att vändningen sannolikt kommer att bli hausse. Valutahandlare kanske vill ligga långt i sina positioneringar.

Wild Card

CAD/JPY

Efter att ha sett stadiga uppgångar under de senaste dagarna, visar de tekniska indikatorerna nu att detta valutapar kan komma att se en korrigering nedåt inom en snar framtid. Det dagliga diagrammets Slow Stokastiska har format ett baisseartat kors, medan Williams Percent Range för närvarande ligger i det överköpta territoriet. Ligga kort kan vara att föredra för dagen.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.