Home > Positivt för Skanska oavsett utgång i kommande presidentval i USA enligt norska DNB.

Positivt för Skanska oavsett utgång i kommande presidentval i USA enligt norska DNB.

Oavsett vem som vinner höstens presidentval i USA verkar infrastrukturinvesteringarna i landet komma att öka kraftigt, vilket skulle gynna Skanska.

Det skriver norska DNB i en analys på måndagen, som mynnar ut i en rekommendationshöjning till köp och att riktkursen höjs till 220 från 185 kronor.

Hillary Clinton har enligt banken aviserat att hon kommer att lansera ett femårigt infrastrukturprogram värt 275 miljarder dollar om hon vinner valet, plus en ”infrastrukturbank” som skulle stödja infrastrukturinvesteringar på ytterligare 500 miljarder dollar.

Den republikanska kandidaten Donald Trump har å sin sida indikerat att investeringar på minst 550 miljarder dollar kommer att genomföras om han blir president, samt försäkrat att Hillary Clintons belopp ”är en bråkdel av vad vi talar om. Vi behöver mycket mer pengar för att återuppbygga vår infrastruktur”.

”Därmed menar vi att oavsett vem som vinner valet har USA-utsikterna förbättrats väsentligt för Skanska”, skriver DNB, som även väntar sig att kostnadsöverskridanden från 2015 snart är ute ur böckerna och att sentimentet kring Skanskas USA-rörelse kommer att vända helt om under nästkommande 12 månader.

Skanska USA stod för cirka 38 procent av intäkterna för byggkoncernen under 2015, men bara 12,2 procent av rörelseresultatet (ebitda) efter ett antal projektnedskrivningar i landet. Under 2014 däremot, kom runt 33 procent av intäkterna från USA, och 28,8 procent av rörelseresultatet (ebit).

Under det första halvåret 2016 stod USA för cirka 45 miljarder kronor av Skanskas orderingång på 84 miljarder. Av beloppet stod bygget av en ny terminal på LaGuardia-flygplatsen i New York för 23 miljarder kronor, och Skanskas vd sade i en kommentar att bolaget kan och behöver ta fler order i USA.

Skanska var upp cirka 1 procent till 187:60 kronor strax före lunchtid på måndagsförmiddagen, medan konkurrenterna Peab och NCC backade marginellt på en lätt negativ Stockholmsbörs.

Förutom köprekommendationen noterade vi på Tradingportalen tidigare idag på våra sociala kanaler att Skanska åter igen utmanar årshögsta, samtidigt som detta öppnar möjligheterna för att eventuellt bryta sig loss 1.5 års intervall, för att kliva upp och testa tidigare all-time high från början av 2015.

Skanska (veckodiagram)

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto