Home > Powell favorit till Fed-posten, få förändringar väntas.

Powell favorit till Fed-posten, få förändringar väntas.

President Donald Trump väntas nominera nuvarande Fed-guvernören Jerome Powell att ta över efter Janet Yellen som chef för centralbanken när hennes mandatperiod löper ut i februari, enligt bland annat Washington Post, New York Times och Bloomberg News.

Besked kan komma på torsdagen, innan Donald Trump åker på en längre rundresa i Asien.

Washington Post skriver att Jerome Powell har en stark förespråkare i finansminister Steven Mnuchin. Powell ses också enligt många som ett säkert val som förmodligen inte kommer innebära några stora förändringar i den förda penningpolitiken.

Till skillnad från en del andra kandidater har han till fullo stått bakom Yellens policy om att endast långsamt höja räntan.

Jerome Powell är 64 år, republikan och har studerat juridik vid Georgetown University. Han har inte studerat ekonomi, och när han utsågs till Fed-guvernör under Barack Obama (Powell godkändes av senaten i maj 2012) hade han ingen tidigare penningpolitisk erfarenhet. Om han godkänns skulle han bli den första Fed-chefen på 40 år som inte har en examen inom nationalekonomi.

”När han dök upp på Fed visste han i princip inte så mycket”, sade Seth Carpenter, ekonom vid UBS som har tillbringat 15 år på Fed, till Reuters.

”Han fattade ett medvetet beslut att tillbringa mycket tid med anställda och kolleger för att lära så djupt och komplett som möjligt”, sade han.

Jerome Powell har före Fed en bakgrund på bland annat finansdepartementet som viceminister under George W. Bush. Han har även erfarenhet från Wall Street och gjorde karriär vid riskkapitalbolaget Carlyle Group. Under sin tid där byggde han en egen förmögenhet som sedan tillät honom att ta ett i princip oavlönat jobb som expert vid Bipartisan Policy Center.

Han har utvecklat ett rykte i Washington om att vara en konsensusbyggare som studerar frågor noga innan han fattar ett beslut. Han har aldrig reserverat sig mot ett Fed-beslut under sin tid i styrelsen, utan i stället agerat i bakgrunden när han sett skäl att få till en förändring.

Somliga ser dock inte hans brist på formell penningpolitisk erfarenhet som en nackdel, bland dem Danielle DiMartino Booth, tidigare rådgivare till förre Fed-chefen i Dallas Richard Fisher och grundare av analysfirman Money Strong.

”Hans erfarenhet inom riskkapital ger honom ett unikt perspektiv på skuggbankssektorn och hans bakgrund inom politiken är kritisk för att hantera den galenskap som finns i DC nuförtiden”, sade hon till Business Insider.

”Han har inte doktorerat i ekonomi, vilket alldeles för få trycker på tycker jag”, sade hon.

Richard Fisher själv sade till New York Times att Jerome Powell inte är vare sig ”hök” eller ”duva”.

”Jag brukade säga att vi alla vill vara kloka ugglor, och jag tycker han passar väl in i den kategorin”, sade han.

Vad gäller avregleringar antas Jerome Powell enligt New York Times inta en position mer i mitten. Det finns ett tryck från Donald Trump och vissa delar av republikanerna om att avreglera för att öka tillväxten. I en senatsutfrågning i juni sade Powell att det finns utrymme för att förbättra regleringen men beskrev Trump-administrationens förslag som en ”mixed bag” där han är emot vissa delar.

Vissa grupper som står längre till vänster är besvikna över valet och ser det som ett försök att göra Fed mer vänligt inställd till stora banker.

”Jerome Powells viktigaste kvalifikation är att han arbetade med Janet Yellen. Hans godkännande bör bero på hans vilja att följa i Janet Yellens fotspår vad gäller både penningpolitik och regleringar”, sade Shawn Sebastian, vid Fed UP, en kampanj vid Center for Popular Democracy, till Reuters.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto