Home > Priset på jordbruksprodukter stiger kraftigt – Majs upp 30% sedan juni

Priset på jordbruksprodukter stiger kraftigt – Majs upp 30% sedan juni

Förklaringen bakom den kraftiga prisuppgången är bland annat den extremtorka som råder i över hälften av de amerikanska delstaterna i Mellanvästern som är den viktigaste regionen för jordbruksprodukter. Enligt bedömare är torkan den värsta på nästan 25 år och påverkar efterfrågan på jordbruksprodukter som majs och vete.

Nästan en tredjedel av USA:s majslager riskerar i dagsläget att förstöras och igår sänkte dessutom det amerikanska jordbruksdepartementet (USDA) sin avkastningsprognos för årets gröda med 12 procent jämfört med sin prognos förra månaden, detta på grund av effekterna av värmeböljan. I rapporten framgår det att USDA förutspår att jordbrukarna bara kommer få en bråkdel av den förväntade majsskörden.

Ett stigande majspris kan dels pressa upp etanolpriset men även matpriserna kan påverkas och då i synnerhet köttpriset eftersom majs används för att mata boskap. Enligt det amerikanska jordbruksdepartementet är en tumregel att livsmedelspriserna vanligtvis ökar cirka en (1) procent för varje 50-procentig ökning i majspriset.

Det amerikanska jordbruksdepartmentet förutspår att livsmedelspriserna ska öka med 3,5 procent i år och i dagsläget vet de inte om denna prognos behöver revideras uppåt efter rådande extremtorka i USA.

Majs Dagsdiagram
Majs Dagsdiagram
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto