Home > Priset på råolja korrigerar från de höga nivåerna – vad händer härnäst?

Priset på råolja korrigerar från de höga nivåerna – vad händer härnäst?

Priset på olja vände spektakulärt från de låga nivåerna under 2020. Sedan april förra året, då priset låg på under noll för första gången någonsin, steg det till 68 dollar förra veckan.

Denna stigning återspeglar förtroendet för en ekonomisk återhämtning, och den högre efterfrågan på olja visar att världen kämpar sig tillbaka från lågkonjunkturen. Vägen dit är dock full av osäkerhet, och till följd av det kan priset på olja korrigera, precis så som det gjorde förra veckan.

Förra veckan sjönk priset på olja med över 7% under en och samma handelsdag. Denna nedgång kom från en oro att den stigande dollar, vilket kom från högre avkastning i USA, men återspeglar även oljemarknadens mående.

Fundamentala aspekter på oljemarknaden för Q2 2021

Efterfrågan på olja stiger då ekonomier öppnar upp. Tillgången ökar inte i samma takt, vilket leder till förväntningar på högre oljepriser framöver. Den globala oljetillgången sjönk med två miljoner tunnor om dagen i februari på grund av att det kalla vädret i USA påverkade produktionen, och på grund av att Saudiarabien levererade ytterligare en produktionsnedskärning på en miljon tunnor om dagen.

Kombinationen av dessa två faktorer ledde till att priset på olja nådde över 60 dollar i mars, och priset slutade inte stiga förrän det nådde 68 dollar. Ingen kunde tro på sådana höga priser för ett par månader sedan. Denna stigning till nästan 70 dollar ledde till högre inflationsförväntningar i hela världen.

Plötsligt möts centralbanker av en eventuellt högre inflation, och pressades därmed att höja räntorna. Lättnader kan inte rättfärdigas om inflationen stiger då de flesta centralbankerna i den utvecklade världen har ett mandat att nå en viss inflationsnivå.

OPEC:s beslut under det andra kvartalet blir viktigt för priset på olja under de kommande månaderna. Just nu fortsätter kartellen att begränsa tillgången, men förändringar är möjliga under det kommande mötet, som äger rum den första april. Trots den växande efterfrågan på olja har marknaden endast återhämtat 60% av den volym som gick förlorad under 2020.

För att summera bör priset på olja hitta stöd vid varje dipp, trots den senaste nedgången. Den globala ekonomiska återhämtningen pågår, men är fortfarande långt ifrån nivåerna innan pandemin, och OPEC kan besluta sig för att skjuta upp produktionsnedskärningar och tjäna på de stigande oljepriserna.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.