Home > Privata investerares växande roll i att driva aktiemarknadens volatilitet

Privata investerares växande roll i att driva aktiemarknadens volatilitet

2020 kommer för alltid vara året då COVID-19-pandemin startade. I och med denna pandemi har världen förändrats på otänkbara sätt, och de finansiella marknaderna har reagerat i enlighet med det.

För första gången någonsin har avancerade ekonomier använt sig av helikopterpengar för att stötta den ekonomiska återhämtningen. Mer specifikt skickade den amerikanska regeringen pengar till amerikaner i hopp om att stora delar av dessa pengar skulle hamna i ekonomin. Om man dömer av förra månadens siffror från detaljhandeln, som växte med mer än sedan 2011, har detta fungerat. Stora delar av stödpaketen hamnade dock istället på aktiemarknaden, och privata investerare har ökat i aktivitet avsevärt.

Flockbeteende leder till investeringsbubblor

Robinhood är en aktiemäklare i USA som har blivit kända för att erbjuda fraktionerad investering, samt investering via optioner. Deras app har under 2020 laddats ner flera 100 000 gånger i månaden. Då privata investerare blev intresserade av aktiemarknaden har de börjat delta i chattrum och forum för att leta efter tips om bra investeringar.

Företag som är populära bland millenniegenerationen har haft sina bästa år någonsin. Bland annat har detta påverkat Tesla, som har stigit trots en aktiedelning och som delade ut över 600% i avkastning till investerare bara under 2020.

Beteendeanalytisk finansteori har ett fint namn för traders som agerar tillsammans – flockbeteende. I januari i år agerade privata investerare tillsammans för att köpa aktier och optioner för GameStop, ett tyngt företag som blev känt för att bli väldigt kortsålt. Den ”short-squeeze” som följde ledde nästan till att flera mäklarhus gick i konkurs.

GameStops aktiepris har klättrat dramatiskt till nivåer som var helt orimliga jämfört med företagets finanser. Flockbeteende leder ofta till investeringsbubblor, och oftast blir investerare av med pengarna när bubblan spricker. Så var fallet med GameStop, då de flesta privata investerare förlorade trots marknadens short-squeeze.

Denna, förvisso isolerade, händelse avslöjar den makt privata investerare har när de agerar tillsammans. Tyvärr är det både svårt och i ”gråzonen” att agera på detta sätt, då lagstiftare ständigt letar efter bevis på marknadsmanipulation. Privata investerare visade dock att deras roll på Wall Street växer avsevärt, och det lär fortsätta i samma riktning.

Stigande marknader lockar alltid till sig intresse, och lagarna i USA angående skatt och kapitalökning är skapade för att slå ned på överdriven spekulation. Efter att GameStop-bubblan sprack är frågan om detta flockbeteende kan komma att ses på andra marknader/sektorer? Betänk då Bitcoin, Tesla och den amerikanska IT-sektorn, så får man en aning om varför lagstiftare ständigt varnar om priskorrigeringar.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto