Home > Problem med EU-projektet och varför det tillåts år 2020

Problem med EU-projektet och varför det tillåts år 2020

En av anledningarna varför EU-projektet genomfördes var att Europa skulle få en enskild marknad och därför kunde förhandla bättre med resten av världen. Den främsta anledningen med projektet från början var att skapa långvarig fred bland europeiska nationer som hade ett förflutet med många förödande krig.

Projektet blev mer framgångsrikt än vad man hade kunnat föreställa sig. Idag består EU av en halv miljard människor. Detta är inte vanliga ekonomier utan ett par av de mest sofistikerade ekonomierna i världen, med den Frankrike och Tyskland i spetsen.

För att sälja varor och tjänster på en enskild marknad måste man respektera de regler som finns för hela unionen. Genom att förhandla å en halv miljard konsumenters vägnar ger dig bättre villkor än om du skulle förhandla å en enskild nations vägnar.

Men det finns problem. Förmånsbehandling för vissa länder innebär problem för hela EU, och kan hota hela projektet.

Irland sticker ut som finansiellt paradis

Ett sätt för företag utanför EU att sälja sina produkter och tjänster till EU är att sätta upp ett dotterbolag i Irland och därmed ha en fot i EU-dörren. Denna metod används av många internationella företag från bland annat USA.

Ny data visar att amerikanska företag tjänade mer pengar i Irland än i alla andra europeiska länder år 2018. Sedan dess har inte mycket förändrats när det kommer till lagstiftningen, så man kan förvänta sig att dessa siffror ser likadana ut idag. Räntan har ökat lite – istället för att betala 4,9% betalar nu internationella företag 7,3%, men detta är fortfarande inte mycket jämfört med hur det ser ut i andra länder.

Så hur kommer det sig att detta tillåts i EU, och hur länge kommer det fortsätta tillåtas?

EU-domstolen har tidigare reagerat på detta och delat ut böter på 2 miljoner euro till Irland. Men detta var inte mycket att hänga i granen då det inte löser problemet.

Coronavirus-pandemin har förändrat många länders prioriteringar. Beskattningen på Irland är just nu inte det primära målet jämfört med hur viktigt det är att rädda befolkningens liv och jobb.

Men detta problem återspeglar fortfarande att det finns många problem som måste lösas i EU.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto