Home > QE3: Stimulanser påverkar marknaden allt mindre

QE3: Stimulanser påverkar marknaden allt mindre

Lägger man ihop dessa med tidigare stimulanser överstiger Federal Reserves köpprogram 80 miljarder dollar i månaden. Det är väldigt mycket pengar, men som tidigare påpekats i artikeln ”Skuldkrisens orsak och lösning?” är detta det enda Ben Bernanke kan göra. Vårt skuldsystem kräver en exponentiellt ökande skuldbörda för att inte gå i baklås, så allt Bernanke kan göra är att öka insatserna hela tiden och köpa mer obligationer, för alltid.

Frågan är ju såklart hur länge till detta kan göras utan att skapa hyperinflation. I vilket fall som helst kan ingen centralbank påverka reella värden och den verkliga ekonomin i längden. Om centralbankerna förhindrar nominella värdepapperspriser att falla kommer den ekonomiska nedgången att visa sig genom till exempel högre priser för råvaror. Det är ju detta som sänkte den globala ekonomin 2008 när oljepriset började stiga utom kontroll.

Dow/Gold Ratio
Dow/Gold Ratio

Bernanke kan med andra ord bara påverka nominella priser på kort sikt och kanske skapa ytterligare en bubbla. Lyckligtvis finns det en bra graf som visar just detta: Dow Jones/Guld. Där ser vi klart och tydligt hur Dow Jones-indexet ständigt blir billigare i guld som har varit ett alternativ till pengar i flera tusen år.

Frågan är ju dock också hur långt upp börsen kan gå upp i nominella termer. Jag har tagit mig friheten att summera QE1 till och med QE3 så att man prismässigt kan se hur stor påverkan de hade på marknaden i ett diagram.

Dow Jones
Storleken på staten eller storleken på stimulanspaketet?

Röd färg är QE1, grön är QE2, gul är operation twist och rosa förlängningen av twisten. Till sist kommer QE3 i blått. Om man lägger upp det på det här sättet ser man att varje successiv QE har haft mindre påverkan på marknaden. Är det alltför djärvt att anta att QE3 också kommer skicka upp marknaden i likhet med QE2 minus 30%?

Vi har hursomhelst en mängd motståndsnivåer vid dessa nivåer börserna är nu, och då börser alltid söker sig till den prisnivå där det finns volym är det ingen vild gissning att dessa kommer brytas. Det är dock en gissning, så tänk på att bara handla om du är säker!

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.