Home > Rally i EUR efter följande positiv global statistik

Rally i EUR efter följande positiv global statistik

Euron var i stort sett upp under gårdagens handel, med positiv globala statistik, vilket ledde till ökat risktagande bland valutahandlare. En lyckad spansk skuldauktion i kombination med en lägre än prognostiserad amerikansk arbetslöshetssiffra låg till stor del ansvarig för eurons hausseartade trend. Med detta sagt varnar analytiker för att den allmänna tendensen för den gemensamma valutan fortfarande är ner och att betydligt bättre nyheter från euroområdet behövs innan en meningsfull vändning ska ske.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend up up up down up up
Veckotrend up up up down up up
Motstånd 1.3112 1.5646 77.38 0.9505 1.0442 0.8421
1.3001 1.5552 77.20 0.9445 1.0358 0.8374
1.2933 1.5493 77.07 0.9408 1.0293 0.8346
Stöd 1.2876 1.5446 76.88 0.9378 1.0245 0.8323
1.2821 1.5399 76.75 0.9311 1.0198 0.8299
1.2753 1.5341 76.58 0.9251 1.0136 0.8267

Ekonominyheter

USD – USD klättrade kontra JPY efter arbetslöshetsrapporten

Den amerikanska dollarn såg stora uppgångar mot flera av dess viktigaste valutarivaler i går, efter en bättre än väntad amerikansk arbetslöshetsrapport. Den veckovisa arbetslösheten kom in på en nästan 4-årig lägsta och långt under analytikernas tidigare prognoser. Nyheten bidrog till att öka tron på den amerikanska ekonomiska återhämtningen och fick USD att bli hausse mot både den japanska yenen och australiensiska dollarn.

US-dollarn var inte lika lyckosam mot mer riskfyllda valutor såsom euron. Valutaparet EUR/USD handlades över 1,2900 nivån, efter en lyckad spansk skuldauktion. Riskaptiten fick också hjälp av uppgångarna på Wall Street och rapporterar om att IMF ökar sitt stöd till länder som påverkats negativt av euroområdet skuldkris.

Sett till dagens begivenheter kommer valutahandlare vilja uppmärksamma det brittiska detaljhandelsindexet samt amerikanska husförsäljningssiffror. Båda är prognostiserade att komma över förra månadens mätningar och skulle det stämma kan det hjälpa de mer riskfyllda valutorna att utöka gårdagens uppgångar. Dessutom kan varje positiv nyhet från euroområdet, särskilt när det gäller Greklands pågående skuldsanering leda till ytterligare nedgångar för den amerikanska dollarn mot euron.

EUR – Ökat risktagande ger EUR en skjuts

En positiv spansk skuldauktion fick euron att appreciera mot de flesta av sina säkrare tillflyktsortsvalutor, däribland den japanska yenen och USD. Valutaparet EUR/JPY handlades över 99,00 nivån för större delen av gårdagens handel. Valutaparet som först nyligen nådde ett 11- årslägsta, har sett små men stadiga uppgångar under de senaste dagarna. Samtidigt bröt valutaparet EUR/USD 1,2900 nivån i handeln igår, där förnyat förtroende för den globala ekonomiska återhämtningen har lett till ett ökat risktagande.

I dag kommer valutahandlare i euron vilja hålla utkik för alla nyhetsrapporter från euroområdet, särskilt när det gäller den grekiska skuldproblematiken. Positiva nyheter kommer sannolikt att bidra till att euron utvidgar sina senaste uppgångar. Dessutom kommer det brittiska detaljhandelsindexet och amerikanska husförsäljningssiffror sannolikt att generera volatilitet på marknaden. Med analytiker som förutspår positiva nyheter för båda indikatorerna kan euron få behålla sin nuvarande trend vid veckans stängning.

CHF – CHF fortsätter att knapra in på USD

Valutaparet USD/CHF fortsatte att falla hela dagen i går där positiva nyheter från euroområdet försvagade efterfrågan på den säkrare tillflyktsortsvalutan USD. Valutaparet har fallit de senaste fyra dagarna, med europeisk statistik som fortsätter att generera risktagande bland valutahandlare. En bättre än väntad amerikanska arbetslöshetsrapport som släpptes igår gjorde lite för att förändra utvecklingen av valutaparet, där europeiska nyheter fortsätter att inverka på marknadstrenderna.

En titt på dagens handel kommer valutahandlare vilja hålla ett öga på de ekonomiska indikatorerna från både Storbritannien och USA. Med både det brittiska detaljhandelsindexet och amerikanska husindexet för befintliga hus prognostiserade att komma in betydligt bättre än förra månaden, kan francen behålla sin nuvarande hausseartade trend för att stänga handelsveckan. Samtidigt med euroområdet så ömtåligt som den är just nu kommer varje negativ rapport få valutahandlare att återgå till tillflyktsortsvalutan USD, sannolikt på bekostnad av francen.

Råolja – Oljepriset stiger för rädslan om utbudssidan

Farhågor från investerare att Iran kan komma att stänga en betydande vattenväg som används för oljetransporter ledde till en stegring i priset på olja i gårdagens handel. Iran har hotat med att stänga Hormuzsundet, en vattenväg som används för ungefär en femtedel av världens oljetransporter skulle landets säkerhet äventyras. Priset på olja rörde sig också upp i går, där positiva nyheter från euroområdet fick råvaror att öka under dagen. Som ett resultat låg oljepriset nära 102 dollar per fat för större delen av dagen.

När det gäller dagens handel kommer oljepriset att behålla sin nuvarande trend med tanke på att inget förväntat genombrott förutspås lösa de nuvarande spänningarna mellan Iran och väst. Valutahandlare kommer vilja uppmärksamma alla nyheter från Mellanöstern. Varje upptrappning av konflikten med Iran kan få oljepriset att rusa med marknaderna som stänger för veckan.

Tekniska nyheter

EUR/USD

De flesta tekniska indikatorerna visar att detta par handlas på neutral mark. Det dagliga diagrammets RSI ligger för närvarande runt 40, medan Williams Percent Range ligger på -60. Då statistiken är ofullständig för tillfället, rekommenderas valutahandlare att ta en vänta och se strategi för detta valutapar.

GBP/USD

De tekniska indikatorerna ger blandade signaler för detta valutapar för närvarande. Det dagliga diagrammets Slow Stokastiska ligger i neutralt territorium, medan RSI på samma diagram har glidit in i det översålda territoriet. Valutahandlare kommer att vilja ta en vänta och se strategi för detta valutapar, samtidigt som en korrigering uppåt kan ske

USD/JPY

Bollinger Bands på det dagliga diagrammet verkar strama åt, vilket betyder att en prisförändring kan inträffa i en nära framtid. Med detta sagt ar de tekniska indikatorerna grumliga om vilken riktning rörelsen kommer att ta. Valutahandlare kommer vilja hålla ett öga på RSI på det dagliga diagrammet för eventuella ledtrådar om huruvida korrigeringen kommer att bli hausse eller baisse.

USD/CHF

Stokastiska Slow på 8-timmarsdiagrammet har bildat ett hausseartat kors, vilket tyder på att en rörelse uppåt sannolikt kommer ske i en nära framtid. Denna teori stöds av Williams Percent Range på samma diagram som har glidit in i det översålda territoriet. Valutahandlare kanske vill ligga långt i sina positioneringar.

Wild Card

GBP/CAD

De tekniska indikatorerna visar att detta valutapar ligger i det översålda territoriet, vilket innebär att en korrigering uppåt kan inträffa innan marknaden stänger för veckan. Det dagliga diagrammets Williams Percent Range föll under -80 nivån, medan RSI på samma diagram har drivit in i det översålda territoriet. Forex valutahandlare kanske vill ligga långt i sina positioneringar i dag.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.