Home > Rally i EUR kontra USD avslutade handelsveckan

Rally i EUR kontra USD avslutade handelsveckan

Euron nådde ett tre veckors högsta mot USD i fredags, efter en svagare amerikansk bostadssiffra. Indexet för försäljning av nya hem kom in på 313 000, långt under analytikernas prognoser på 320 000. Som ett resultat nådde valutaparet EUR/USD så högt som 1,3282, innan det iscensatte en liten korrigering nedåt för att stänga veckan på 1,3268. Sett till dagens aktiviteter kommer valutahandlare vilja notera det amerikanska indexet för försäljning av hus, planerat att släppas klockan 14:00 GMT. Om siffran kommer in lägre än det prognostiserade på 1,0%, kan euron fortsätta att utvidga sin hausseartade uppgång kontra USD.

EUR/USD GBP/USD USD/JPY USD/CHF AUD/USD EUR/GBP
Daglig trend down down up up down down
Veckotrend down down up up down down
Motstånd 1.3436 1.5947 83.53 0.9265 1.0577 0.8422
1.3350 1.5846 83.19 0.9195 1.0525 0.8389
1.3297 1.5864 82.92 0.9151 1.0492 0.8368
Stöd 1.3211 1.5812 82.64 0.9081 1.0439 0.8335
1.3158 1.5780 82.31 0.9037 1.0407 0.8315
1.3072 1.5729 81.76 0.8967 1.0354 0.8282

Ekonominyheter

USD – USD vände till baisse med svaga bostadssiffror

Dollarn deprecierade mot de flesta av sina viktigaste valutarivaler på fredagen, efter lanseringen av ett nedslående husindex. Medan de flesta andra sektorerna av den amerikanska ekonomin har visat kontinuerlig tillväxt under de senaste månaderna, förblir bostäder ett potentiellt hinder för den ekonomiska återhämtningen. Valutaparet EUR/USD rusade upp till ett tre-veckors högsta under eftermiddagens handel i fredags och nådde så högt som 1,3282. Mot yenen, deprecierade USD till 81,95 innan den korrigerade sig själv. Valutaparet USD/JPY stängde veckan på 82,32.

Ser vi tilll dagens händelser kommer valutahandlare vilja övervaka flera nyheter från USA. Först kan ett tal från Fed ordförande Bernanke, som kommer att äga rum kl 12:00 GMT, skapa volatilitet om han skulle ge ledtrådar för någon framtida höjning av de amerikanska styrräntorna. Efter talet kommer USA att släppa siffrorna i indexet för pågående försäljning av hus. Om siffran kommer in lägre än det prognostiserade på 1,0%, kan USD fortsätta sin baisseartade trend.

Senare i veckan väntas en rad viktiga amerikanska indikatorer generera stor aktivitet på marknaderna. Tisdagens CB konsumentförtroendeindex kan bidra till att stödja USD och återta en del av sina senaste nedgångar om det kommer in på eller över den prognostiserade på 70,5. På onsdag förutspår analytiker en betydande ökning i siffran för underliggande kapitalvaror jämfört med förra månaden. Om detta är sant skulle det signalera ett uppsving i den amerikanska tillverkningsindustrin och kan hjälpa USD.

EUR – Euroområdets skuldauktioner redo att få en inverkan i EUR

Euron kunde vända den senaste tidens baisseartade trend mot dollarn på fredagen och stängde veckan strax under ett tre-veckors högsta. Med detta sagt hade EUR en blandad handel mot sina större valutarivaler. Valutaparet EUR/JPY, som hade nått 109,81 under förmiddagens handel, föll under loppet av dagen för att stänga veckan på 109,24. Mot det brittiska pundet, såg euron små uppgångar på fredagen. Valutaparet EUR/GBP tog sig upp med nära 20 punkter under dagen och slutade handelsveckan på 0,8359.

Vänder vi oss till dagens aktiviteter kommer valutahandlare i EUR vilja notera resultatet av det tyska Ifo affärsklimatindexet som släpps 8:00 GMT. Med euroområdets största ekonomi, tenderar tyska indikatorer att ha en betydande inverkan på euron. Dagens indikator anses särskilt betydelsefulla och kan leda till en kraftig volatilitet på marknaden.

Senare i veckan kommer auktionerna från både Spanien och Italien sannolikt ge investerare en bättre uppfattning om euroområdets ekonomiska återhämtning är ppå rätt spår. Spanien och Italien anses två av de svagare ekonomierna i euroområdet. Om någon av dess auktioner av obligationer inte går så bra som förväntat, kan EUR se nedgångar som en följd.

AUD – AUD apprecierade på fredagen

Efter att ha rasat hela förra veckan, kunde AUD iscensätta en mindre återhämtning under fredagens handel. Mer riskfyllda valutor såsom AUD, vände till baisse förra veckan, där oro för euroområdets tillväxt tillsammans med negativa kinesiska ekonomiska indikatorer, fick valutahandlare att söka sig till säkrare tillgångar. Med detta sagt hade valutparet AUD/USD stora uppgångar på fredagen, där det steg med nära 100 punkter för att stänga veckan på 1,0466.

När det gäller denna vecka, kan nyheter från euroområdet avgöra om AUD kan utöka sina senaste uppgångar. Dagens tyska Ifo affärsklimatindex beräknas komma in strax över förra månadens, kan generera risktagande på marknaden, som skulle kunna hjälpa AUD. Eventuella uppgångar kan dock vara tillfälliga, där auktioner av obligationer under veckan från två av euroområdets svagare ekonomier kan leda till att investerare återgår till lägre avkastningstillgångar.

Råolja – Råoljepriset hade en positiv utveckling vid veckans stängning

Råoljepriset tog sig uppåt under hela fredagens handel, där det nådde så högt som 107,37 dollar per fat, innan det iscensatte en korrigering nedåt för att stänga dagen på 106,77dollar per fat. Totalt sett var priset på råvaran upp med mer än 1 dollar per fat. Analytiker tillskrev råoljans hausseartade handel till en svagare amerikansk bostadsmarknad vilket fick USD att falla mot flera av dess viktigaste valutarivaler. Vanligtvis innebär en svagare USD att råvaror såsom som olja blir billigare för internationella köpare och som så småningom leder till en prisökning.

När det gäller den här veckan kommer råoljeprisets riktning troligen att bestämmas av nyheter från euroområdet. Specifikt kan obligationslånen från Spanien och Italien, vilket kan tyda på en ytterligare nedgång i euroområdet ekonomisk återhämtning, ge upphovet till att valutahandlare återgår till sina säkrare och lägre avkastningstillgångar. I ett sådant fall kan priset på råolja sjunka.

Tekniska nyheter

EUR/USD

Bollinger Bands på det veckovisa diagrammet tycks ha börjat smalna, vilket indikerar att en vändning i priset kan komma att inträffa de kommande dagarna. Williams Percent Range på det dagliga diagrammet ligger i det överköpta territoriet och ger signaler om en nedåtgående kursrörelse. Valutahandlare kan vilja ligga kort i sina positioneringar inför en möjlig baisseartad korrigering.

GBP/USD

De flesta långsiktiga tekniska indikatorerna visar att detta valutapar ligger i ett neutralt territorium, vilket betyder att inga större prisändringar är att vänta vid denna tidpunkt. Med detta i åtanke kommer valutahandlare vilja hålla ett öga på MACD/OsMA på det dagliga diagrammet. Det ser ut som att ett baisseartat kors kan ha börjat bildas. Om det är så kan det vara en indikation på en möjlig förestående nedåtgående korrigering.

USD/JPY

Det veckovisa diagrammets RSI ligger och svävar runt det överköpta territoriet vilket indikerar att detta valutapar kan se nedåtgående kursrörelse. Denna tankegång stöds av Williams Percent Range på samma diagram, som för närvarande ligger vid -20. Valutahandlare kan vilja ligga kort i sina positioneringar inför en möjlig nedåtgående korrigering.

USD/CHF

Medan Williams Percent Range på det dagliga diagrammet ligger i det överköpta territoriet, vilket är en vanlig indikation på en uppåtgående kursrörelse, ligger de flesta andra tekniska indikatorerna i neutralt territorium vid denna tidpunkt. Valutahandlare kan kanske vilja inta en avvaktande hållning för detta valutapar, då en tydligare bild kan komma att visa sig senare.

Wild Card

EUR/NOK

Det dagliga diagrammets Slow Stochastic har bildat ett baisseartat kors, vilket innebär att detta valutapar kan komma att se nedåtgående rörelser den närmaste tiden. Dessutom handlas Williams Percent Range i det överköpta territoriet, vilket klart och tydligt är en signal om en förestående korrigerande rörelse. Forex valutahandlare kan vilja ligga kort i sina positioneringar i dag.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.