Home > Räntan har blivit ett race mot botten

Räntan har blivit ett race mot botten

Investerare världen över har ett mandat – att söka efter den högsta avkastningen med minsta möjliga risk. Det finns möjligheter överallt då vissa marknader alltid presterar bättre än andra, beroende på många olika ekonomiska, geopolitiska och andra viktiga faktorer. Genom historien har en sak alltid gällt när det kommer till risk, och mer specifikt varför investerare skiftar sina portföljer från en tillgång till en annan. Denna faktor är räntenivån.

En studie som sammanställde räntenivåer sedan 3 000 BC (både kortsiktig och långsiktig ränta) avslöjade att både kortsiktig och långsiktig ränta efter 2005 låg nära noll. Detta överstiger de nivåer som sågs under den stora depression under 1930-talet då endast kortsiktiga räntor föll medan långsiktiga räntor låg på stadiga 2-4%. Långsiktiga investerare belönades till syvende och sists, och hade god anledning att vara tålmodiga.

Men hur ser det ut år 2020?

Den globala räntan 2020 på eller under noll

Efter finanskrisen 2008 har räntan ökat en aning. Medan Europa och Japan till stor del låg på negativ ränta (framförallt efter att Draghi tog över som ECB:s ordförande 2011) har andra delat av världen erbjudit högre avkastning till sina investerare (exempelvis Australien och USA).

Den amerikanska centralbanken ökade även under ett par år mot slutet av 2018 då de kände att de hade uppfyllt sitt mandat att möjliggöra prisstabilitet och maximal sysselsättning. Men, denna externa chock har fått beslutsfattare att köra mot botten. Frågan är bara – vad är signifikansen av dagens låga räntenivåer?

Diagrammet ovan avslöjar att den globala räntan i april 2020 ligger under nivåerna som vi såg efter finanskrisen 2008-2009. Så var kommer investerare leta när de söker efter högre avkastning?

Ett uppenbart svar är aktiemarknaden. Enligt en undersökning från Bank of America kunde det avslöjas att institutionella investerare håller i pengarna när det kommer till ekonomisk återhämtning. En annan sak är att de baisseartade eller hausseartade känslorna inför ekonomin ofta rör sig mot det baisseartade, då endast ett par av de som tillfrågats tror att detta är en så kallad tjurmarknad.

Och ändå ligger Nasdaq på det positiva för året, medan S&P500 och DJIA till mångas överraskning fortsätter sin återhämtning. Alla som tillfrågats i enkäten höll med om att vi snart kommer sen en vändpunkt, en V-formad återhämtning, en tjurmarknad, en återvändande björnmarknad, en U- eller W-formad återhämtning. Med andra ord, oavsett hur det går till, kommer ekonomin återhämta sig enligt de tillfrågade.

Då den låga räntan och ned nedåtgående riktningen är här för att stanna har nu investerare inget annat val än att ta risken med aktiemarknaden. När det kommer till premier är det en ekonomisk återhämtning som alla håller ögonen öppna efter.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto