Home > Räntebesked från ECB, KPI och industriproduktion i veckan

Räntebesked från ECB, KPI och industriproduktion i veckan

Veckan inleds lugnt på måndagen med svensk tjänsteproduktion i november som en av få hållpunkter.

”Vi förväntar oss att tjänsteproduktionen ska ha visat en viss återhämtning i november. Men trenden väntas ändå förbli negativ med produktionen ned 1 procent i årstakt”, skriver Nordea i ett marknadsbrev.

Redan på tisdagen blir kalendern fylligare, med bland annat protokollet från Riksbankens räntemöte i december, då reporäntan sänktes till 1,00 procent och Riksbanken signalerade med sin räntebana en viss liten sannolikhet för ytterligare en räntesänkning i februari.

”I protokollet kommer vi att titta efter varje antyan om hur stark signalen från räntebanan bör betraktas”, skriver Nordea i ett marknadsbrev.

Från euroområdet kommer detaljhandel och arbetslöshet i november samt konjunkturbarometrar för december. Dessutom släpps statistik över den tyska industrins orderingång i november.

På onsdagen publicerar Riksgälden utfallet för statens betalningar i december. Internationellt vänds intresset mot tysk industriproduktion i november, som enligt Bloomberg News enkät väntas ha ökat med 1,0 procent på månaden efter en nedgång med 2,6 procent i oktober.

Commerzbank skriver i ett marknadsbrev att statistiken kommer att ge en indikation om hur mycket den tyska ekonomin krympte under det fjärde kvartalet. Trots att den tyska industriproduktionen väntas återhämta sig i november efter tre månaders nedgångar spås detta inte kunna hindra en sammantaget rejäl nedgång under det fjärde kvartalet.

”Stabiliseringen i IFO-index ger dock visst hopp om att läget för industrin kommer att förbättras under det nya året”, skriver Commerzbank.

Torsdagen blir en fullspäckad dag med bland annat räntebesked från både ECB och Bank of England. Båda centralbankerna väntas lämna sin respektive styrränta oförändrad och inte heller göra några andra förändringar av penningpolitiken.

Vid ECB:s senaste räntemöte i december stegrades förväntningarna på en räntesänkning efter att ECB-chefen Mario Draghi sagt att det var en ”bred” diskussion om styrräntan vid mötet innan ECB-rådet till slut nådde konsensus om att hålla styrräntan oförändrad. Sedan dess har dock förväntningarna på en sänkning dämpats och enbart några få analytiker i Bloomberg News enkät tror att ECB sänker styrräntan vid veckans räntemöte.

”Även om en sänkning inte helt kan uteslutas räknar vi inte med att ECB-rådet kommer att ändra räntorna vid mötet på torsdag. Dels har ledamöter i ECB:s direktion de senaste veckorna försökt att dämpa spekulationerna om en räntesänkning och dels har viktigt sentimentsindikatorer åter stigit”, skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

På torsdagen kommer dessutom KPI-statistik från ett antal europeiska länder, bland andra Sverige. Analytikerna räknar med att bland annat lägre bolåneräntor drog ned KPI i december och enligt SME Direkts enkät väntas KPI-inflationen ha letat sig än djupare ned i negativt territorium och sjunkit till -0,2 från -0,1 procent i november. Riksbanken räknade i sin senaste prognos också med en KPI-inflation på -0,2 procent i december.

För svensk del blir det också statistik över industrins orderingång och produktion i november. Enligt SME Direkts spås industriproduktionen ha sjunkit med 0,6 procent från i oktober.

Analytikerna konstaterar att svaga indikatorer i form av inköpschefsindex och KI:s barometer talar för en krympande produktion.

”Låga sentimentsnivåer talar för att både produktionen och orderingången kommer att fortsätta att sjunka in i 2013”, skriver SEB i ett marknadsbrev där de dock tillägger att det finns vissa tecken på att indikatorerna har bottnat och de kan väntas stiga de kommande månaderna i linje med trenderna i USA och på tillväxtmarknader.

Veckan avslutas på fredag med kinesisk KPI för december samt brittisk industriproduktion och amerikansk handelsbalans i november.

Det amerikanska handelsunderskottet väntas ha minskat något, till 41,2 miljarder dollar i november från 42,2 miljarder dollar i oktober.

Credit Suisse skriver i ett marknadsbrev att exporten av bland annat fordon och kapitalvaror bör ha växlat upp samtidigt som importuppgången bör ha dämpats av lägre oljepris.

Här hemma kommer Arbetsförmedlingens med sin arbetslöshetsstatistik för december och SCB med småhusbarometern för december.

”Arbetsförmedlingens arbetslöshetssiffra brukar ju normalt inte ha samma dignitet som SCB:s dito, men det kan vara klokt att vara beredd på ett högt utfall. Det skulle ju i så fall verifiera SCB:s oväntat höga utfall i november och göra det tydligare att svensk arbetsmarknad är i en reell utförsbacke”, skriver Danske Bank i ett marknadsbrev.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto