Home > Räntebesked från ECB och BOE på torsdagen

Räntebesked från ECB och BOE på torsdagen

I dag, torsdag, är det dags för räntebesked från Europeiska centralbanken, ECB, som väntas lämna sin styrränta oförändrad på 0,25 procent, vilket den sänktes till i november.

Commerzbank skriver i ett marknadsbrev att ledamöter i ECB-rådet de senaste veckorna har indikerat att de för närvarande inte ser något behov av ytterligare åtgärder och att Commerzbank därför räknar med att ECB-chefen Mario Draghi vid sin presskonferens efter räntebeskedet kommer att upprepa budskapet att ECB är redo att agera.

Banken skriver vidare att budskapet från ECB-ledamöterna är att det i dagsläget inte heller finns något behov av mer extraordinära åtgärder, som negativa depositräntor.

”Rådet tycker uppenbarligen att ECB med ytterligare möjliga åtgärder vill ge riktat stöd till den reala ekonomin. Men det verkar finnas olika åsikter om vad som är det mest effektiva sättet för att nå detta mål”, skriver Commerzbank.

Bankernas utlåning i euroområdet har nu minskat 19 månader i rad. I november minskade utlåningen till den privata sektorn med 2,3 procent i årstakt, där lånen till företagen minskade 3,9 procent.

Även Bank of England lämnar räntebesked på torsdag och inte heller de väntas göra några förändringar i sin policy. Vidare kommer euroområdets
konjunkturbarometer, som spås fortsätta att förbättras, och tysk industriproduktion, som har utvecklas svagt ett par månader men nu väntas ha ökat med 1,5 procent i november.

I går publicerades tyska industriorder, som var starkare än väntat. I november ökade orderingången med 2,1 procent, från oktober, och med 6,8 procent jämfört med ett år tidigare. Förväntningarna låg på +1,5 respektive +6,1 procent, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto