Home > Räntehöjning i december allt mer sannolikt från Fed.

Räntehöjning i december allt mer sannolikt från Fed.

En räntehöjning skulle kunna vara lämplig ”relativt snart” om inkommande data ger ytterligare bevis för fortsatta framsteg mot FOMC:s mål.

Det sade Fed-chefen Janet Yellen i ett anförande inför kongressens gemensamma ekonomiska kommitté på torsdagen, enligt Bloomberg News.

Hon konstaterade att ekonomin fortsätter att utvecklas mot de dubbla målen. Även om en fortsatt tillväxt i arbetskraften och sysselsättningen över trend inte kan fortsätta hur länge som helst så förefaller det trots allt finns visst ytterligare utrymme för förbättring på arbetsmarknaden.

Den ekonomiska tillväxten väntas ge denna ytterligare förbättring och ge förutsättningar för återgång till i inflation till målet på 2 procent kommande år.

Hon varnade för riskerna med att vänta för länge med att höja räntan.

”Om FOMC avvaktar med att höja räntan för länge kan den behöva strama åt policyn relativt abrupt för att hindra ekonomin för att i betydande grad skjuta över målen”, sade hon.

Att hålla räntan på nuvarande nivå för länge kan också uppmuntra överdrivet risktagande och därigenom underminera den finansiella stabiliteten.

Hon sade att eftersom policyn för närvarande är bara ”dämpat ackommoderande” så ser hon begränsade risker för att Fed skulle ”ligga efter i kurvan” i en nära framtid.

Hon upprepade samtidigt att takten i räntehöjningarna framöver kommer att bli gradvis.

I anförandet nämnde hon inget om den tillträdande Trump-administrationen.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto