Home > Räntehöjning i juni sannolikt, men frågetecken om september enligt Nick Timiraos på WSJ.

Räntehöjning i juni sannolikt, men frågetecken om september enligt Nick Timiraos på WSJ.

Federal Reserve kommer sannolikt att höja styrräntan på nytt vid FOMC-mötet den 13-14 juni och annonsera ett ramverk för hur de ska börja minska storleken på balansräkningen senare i år.

Det skriver Wall Street Journals Nick Timiraos i en artikel på tisdagen.

Han tillägger att klarhet om dessa två frågor har gett Fed-ledamöterna möjlighet att fokusera på två andra frågor – om räntan ska höjas på nytt i september och när värdepappersportföljen ska tillåtas börja minska i omfattning.

Nick Timiraos noterar att en ny osäkerhetsfaktor har växt fram de senaste veckorna om huruvida kongressen och Vita huset eventuellt skulle kunna få problem att nå en överenskommelse till i september och att höja det federala skuldtaket och godkänna finansieringen för budgetåret som inleds den 1 oktober.

Fram till nyligen har flera Fedledamöter tänkt att de troligen skulle vilja höja räntan även i september, och starta processen med att minska balansräkningen senare i år. Men nu uppger vissa av dem att de kan behöva tänka över timingen för dessa planer utifall en hätsk budgetstrid skulle oroa marknaderna.

I det korta perspektivet löper dock Fedpolicyn på en väl utstakad bana. Vid majmötet formade ledamöterna konsensus runt en strategi för att sakta och förutsägbart börja minska storleken på balansräkningen genom att låta en mindre del förfallande stats- och bolånerelaterade papper löpa ut varje månad utan att reinvesteras.

En överenskommelse om denna hållning kan komma att annonseras redan den 14 juni, enligt Nick Timiraos.

Ledamöterna kommer då också troligen att rösta för att höja styrräntan för andra gången i år, och de nya ledamotsprognoser som då publiceras kommer säkerligen att indikera planer på att höja räntan en gång till i år.

Beträffande utsikterna för perioden efter juni-mötet måste ledamöterna, utöver risken för budgetproblem, också överväga den senaste tidens inbromsning i inflationen.

”De indikerade vid maj-mötet att de var beredda att se igenom den överraskande nedgången mars, men arbetsmarknadsdepartementets konsumentprisindex sjönk också i april”, konstaterar Nick Timiraos.

Även inflationen enligt det mått som Fed-ledamöterna oftast hänvisar till, PCE exklusive livsmedel och energi, sjönk i april, till 1,5 procent, från 1,6 procent i mars.

Men om dämpningen i inflationen verkligen visar sig vara övergående lär Fed fortsätta höja räntan även efter juni. Ledamöterna lägger för närvarande mer vikt mot den starka arbetsmarknaden, arbetslösheten sjönk till 4,4 procent i april.

”Ledamöterna säger att de är övertygade om att en så låg arbetslöshet kommer att räcka för att lyfta inflationen mot deras 2-procentsmål de kommande åren”, skriver Nick Timiraos.

Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
DAX
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto