Home > Räntemarknaden tar nedstängningen i USA med ro

Räntemarknaden tar nedstängningen i USA med ro

Nedstängningen av statlig verksamhet i USA har inte mötts med några direkta konvulsioner på marknaderna, utan rörelserna är överlag rätt avvaktande. Många bedömare ser en kortvarig ”shutdown” och riktar istället fokus mot den större frågan om höjningen av skuldtaket.

Tyska räntor handlas 1-3 punkter upp medan den tioåriga statsobligationen är 4 punkter högre på 2,65 procent, jämfört med svensk stängning på måndagen. Europabörserna står överlag på plus.

”Marknaden funderar på vad en nedstängning kan betyda och vad effekten på skuldtaket kan bli. Detta kan leda till att Federal Reserve tillför mer QE för att motverka en möjlig inbromsning i den ekonomiska återhämtningen, och det skulle gynna risktillgångar”, sade Sören Mörch på Danske Bank till Bloomberg News.

Klockan 6.00 svensk tid inleddes stängningen av statliga verksamheter i USA efter att kongressen inte kunnat enas om en ny budget. 800.000 anställda får därmed gå hemma utan lön, samhällskritiska verksamheter som militär och polis är dock undantagna. Fredagens sysselsättningsrapport kan komma att bli försenad av stängningen, och tisdagens rapport om bygginvesteringarna är i farozonen. Privata rapporter från ADP och ISM publiceras däremot som vanligt.

Inga ytterligare förhandlingar ska vara inplanerade i närtid. Senaten kommer att samlas under tisdagen för att säga nej till det senaste förslaget från representanthuset, enligt senatens demokratiske majoritetsledare Harry Reid.

Morgan Stanley skriver i en kommentar att stängningen kommer att dra av 0,15 procentenheter av USA:s tillväxt under det fjärde kvartalet för varje vecka som staten är stängd.

De tror, liksom många andra bedömare, att stängningen blir tillfällig och att politikerna snart kommer att enas.

”Pressen på politikerna kommer att öka från väljare som är permitterade, besvärade eller rädda för konsekvenserna på marknaden. Det är därför vi tror att oddsen talar för en kort händelse – det är över om en vecka”, skriver Morgan Stanley.

Danske Bank skriver i ett marknadsbrev att de direkta kostnaderna av en stängning sannolikt kommer att bli begränsade men att de indirekta kostnaderna kan bli större, där ökad osäkerhet kan leda till minskad konsumtion och investeringar och där minskat förtroende för det politiska systemet kan vara negativt för sentimentet på sikt.

De tror också att nedstängningen blir kortvarig och kan lösas innan budgettaket slås i den 17 oktober, men det kärva tonläget har ökat osäkerheten. Vad gäller Federal Reserve är det nu än mer osannolikt att de börjar en nedtrappning av de kvantitativa lättnaderna i oktober, då de troligen vill se konsekvenserna av nedstängningen först.

”Detta stärker vår uppfattning att Fed inte kommer att börja trappa ned förrän i december. Om nedstängningen drar ut på tiden och har mer negativa effekter på ekonomin så riskerar det att nedtrappningen kan påbörjas än senare”, skriver Danske Bank.

Svenska räntor har stigit 6-7 punkter, medan kronan initialt stärktes cirka 7 öre mot euro och dollar i spåren av ett starkare industri-PMI än väntat. Kronförstärkningen har sedan klingat av något och sammantaget har dollarn och euron blivit cirka 2 öre billigare jämfört med måndagen.

Svenska 10 års räntan
Svenska 10 års räntan

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto