Home > Ratos träffar MA 200

Ratos träffar MA 200

Private Equity-bolaget Ratos (RATO B) har haft en knackig resa under årets början och har nu fallit tillbaka till nivåer mer i paritet med förra höstens prisintervall. En köprekommendation från Goldman Sachs verkar också ha skiftat sentimentet till bolagets fördel och en stark stapel efter fredagens handel ger oss anledning att titta närmare på denna aktie.

Aktien som haft en stark börsresa sedan finanskrisen har nu kring årsskiftet handlats upp till ett nytt all-time-high vilket indikerar att investerarna har långsiktigt förtroende för bolaget.

Eftersom Ratos investerar i onoterade bolag är det svårare att bedöma hur dessa innehav påverkas av omvärldsfaktorer som vi ofta diskuterar i våra veckoanalyser. Portföljen har dock nordiskt fokus och är diversifierad över flera segment vilket åtminstone ger oss insikten att eventuella överraskningar på nedsidan är mindre systematiska i sin natur, än exempelvis liknande risker som uppstår i investmentbolag med börsnoterade innehav. Graden av exportberoende kan också ses som begränsat hos portföljinnehaven vilket kan vara positivt för investeraren när många andra svenska aktier är starkt exportberoende.

Tittar vi då tekniskt på Ratos så har nedgången mattats av och MA 200 nyligen tangerats. Aktien stannade inledningsvis upp under låg volym vilket inte är att betrakta som ett styrkebesked men fredagens köptryck med stark volym efter GS köprekommendation ger ledtrådar om att detta kan vara intressanta nivåer att börja etablera lång position i bolaget. Tittar vi på tidigare bottnar i aktien så ser vi att det ofta har konsoliderat i låga intervall.

Detta är en möjlighet denna gång, även om det såklart ibland vänder direkt så är det bättre att bevaka stöd och motståndsnivåerna för bekräftelse på vändning. Första motståndet som även motsvarar fredagens högsta kurs på 241,50 bör med andra ord passeras för vidare uppfärd. På nedsidan bevakar vi 225 kr-nivån som viktigt stöd i detta intervall. Det bör också nämnas att just detta case kan ta tid på sig så det är extra viktigt att bevaka utvecklingen närmaste veckorna för ledtrådar om detta kan vara en större global botten.

Angående exponering så finns inga standardiserade derivat eller warranter knutna till Ratos så köp av aktien eller CFD-kontrakt är det enda möjliga denna än så länge.

Stöd- och motståndsnivåer:
Stöd: 225 (MA 200), 210,90, 193
Motstånd: 241,50, 256,10, 269,30 (ATH)

Taggar:
Usa
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto