Home > Ratos: Portföljbolagen måste utvecklas bättre säger styrelseordförande.

Ratos: Portföljbolagen måste utvecklas bättre säger styrelseordförande.

Sötebrödsdagarna i riskkapitalbranschen är över och utvecklingen för portföljbolagen måste vändas. Därför måste Ratos nya vd ha större ” operativ erfarenhet” än Susanna Campbell.

Det är budskapet från Ratos styrelseordförande Jonas Wiström.

”Tiden med finansiell ingenjörskonst och då man kunde köpa bra bolag billigt är förbi. Konkurrensen har ökat så pass mycket i den här branschen. Så värdet skapas framförallt genom tillväxtsatsningar och lönsamhetsförbättringar i porföljbolagen, det blir därför extra viktigt i rekryteringen att man brinner för att utveckla bolag”, säger han till Nyhetsbyrån Direkt efter att investeringsbolaget på måndagsmorgonen meddelat att Susanna Campbell får sparken.

Jonas Wiström, som tog över ordförandeklubban i Ratos i mitten av april, är fortfarande vd i teknikkonsulten ÅF och han menar att Susanna Campbells efterträdare måste bry sig om portföljbolagen lika mycket som en ”koncernchef bryr sig om sina divisioner”. Han menar också att Ratos har underpresterat en tid tillbaka.

”Jag har följt Ratos ungefär ett år tillbaka och jag kan konstatera att vi har många fina och lovande bolag, men att vår bolagsportfölj inte utvecklats i den takt man kan förvänta sig. Längre bak i tiden än så går inte jag i min analys”, säger Jonas Wiström och han menar att rapporten för det första kvartalet, som visade att rörelseresultatet i portföljen backat nästan 30 procent, var en bekräftelse på nämnda analys.

Jonas Wiström tar under intervjun spontant upp Ratos innehav i Aibel. Investeringen i det norska oljeservicebolaget var Susanna Campbells första större affär efter tillträdandet 2012, en investering som har kritiserats och bespottats i takt med fallande investeringar i Nordsjön.

”Om jag hade varit ordförande när Aibel var aktuellt för investering, hade jag röstat ja till den affären. Bolaget verkade då in en bransch då analytiker såg alla pilar gå uppåt. Den investeringen sätter jag på ’bad luck’-kontot. Portföljbolagen, även utanför Aibel, behöver sammantaget utvecklas bättre”, resonerar Jonas Wiström.

Han säger att kravprofilen för den nya vd:n i princip är klar, men vill inte säga något om när han tror att efterträdaren är på plats.

”Det vet man inte. Det är viktigare att det blir rätt, än att det blir fort”, säger han.

Ratos (dagsdiagram)

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto