Home > Råvarorna fortsätter ner över hela linjen

Råvarorna fortsätter ner över hela linjen

Priserna på råvaror sjönk på bred front på fredagens förmiddagshandel och följde därmed den riskaversiva utvecklingen på övriga finansmarknader.

”Råvarumarknaderna har hamnat under förnyad press, på grund av svagare asiatiska aktiemarknader i spåren av besvikelser i bolagsrapporter och en starkare dollar”, skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

På råoljemarknaden hade WTI vid klockan 8.10 sjunkit 0:92 dollar till 85:13 dollar per fat, medan motsvarande termin för Brent sjunkit 1:04 dollar till 107:45 dollar per fat.

Marknaden ”är fokuserad på efterfrågesidan av ekvationen, och som vi har sett under många månader verkar den inte vara särskilt ljus. Marknaden kommer egentligen inte reagera så länge som inte statistik kommer in exceptionellt vilket jag kan inte se”, sade David Lennox, resursanalytiker vid Fat Prophets till Bloomberg News.

Enligt Commerzbank är ”finansmarknaderna helt klart den dominanta kraften för tillfället snarare än risker på utbudssidan, som fortfarande är många”.

Banken pekar bland annat på orkanen Sandy som prognostiseras slå mot USA:s nordöstra kust nästa vecka, och det finns ett stort antal raffinaderier som kan drabbas.

Orkanen förväntas växa till en så kallad ”Frankenstorm” som kan bli den värsta att drabba norsostkusten på 100 år om prognoserna är korrekta. Detta på grund av att Sandy kan komma att röra sig in i en annan storm från Mellanöstern, vilket skulle öka styrkan avsevärt.

”Vad vi ser i våra modeller är en storm på en intensitet som vi inte har sett i denna del av landet det senaste århundradet. Vi försöker inte hajpa den, detta är vad vi ser i våra modeller”, sade Paul Kocin, meteorolog vid National Weather Service, till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange har kopparns tremånaderstermin tappat 40 dollar till 7.775 dollar per ton, medan nickel sjönk 195 dollar till 15.935.

”Det verkar nu som att vi kommer att fortsätta på en korrektionsbana på kort sikt. Marknaden har skakat av sig en del av den ganska bra datan från diverse länder de senaste dagarna och nu har det nedgående momentum kommit tillbaka. Euron tappar”, sade Kevin Tuohy vid INTL FCStone till Bloomberg News.

Bland ädelmetallerna noterade spotpriset på guld för en nedgång om 7 dollar till drygt 1.705 dollar per uns, medan silvret var ned 0:37 dollar till 32:775.

Trots prisnedgångarna steg innehaven i börshandlade guldfonder till 2.585,1 ton på torsdagen, den högsta nivån någonsin. Den typen av investerare brukar ses som mer medellångsiktiga.

I en enkät av Bloomberg News räknar 14 av 26 tillfrågade analytiker med att guldpriset kommer att stiga nästa vecka. Nio tror på sjunkande priser medan övriga tre var neutrala.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto