Home > Råvarorna inledde veckan starkt

Råvarorna inledde veckan starkt

Måndagen bjöd på breda uppgångar på råvarumarknaden efter amerikansk ISM-data som kom in under förväntan.

På oljemarknaden, klockan 18.30, noterades WTI i första termin 1:57 dollar högre på 93:54 dollar per fat. Brent, som under en stund på måndagen handlades under 100 dollar, steg 1:87 dollar till 102:26 dollar per fat.

I USA kom ISM-index för industrin in sämre än väntat. Indexet landade på 49,0 i maj, vilket kan jämföras med analytikernas förväntningar på 51,0.

På valutamarknaden försvagades dollarn till 1:309 mot euron efter den amerikanska ISM-rapporten, en rörelse på över 1 procent i valutaparet på mindre än en timme.

”Oljan rör sig tillsammans med valutor. Folk satsar på att Federal Reserve kommer att fortsätta med sina stimulanser och priserna stabiliseras efter fredagens fall”, sade Bill Baruch, marknadsstrateg på Iitrader.com i Chicago, till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden var kopparns tremånaderstermin 37 dollar högre till 7.346 dollar per ton, medan zink och aluminium var 21 respektive 17 dollar högre.

Enligt statistik från Kinas nationella statistikbyrå så steg inköpschefsindex för industrin till 50,8 i maj, jämfört med 50,6 i april. HSBC:s definitiva industri-PMI sjönk dock till 49,2 i maj jämfört med 50,4 föregående månad.

Samtidigt fortsätter raden av olyckor i Freeport-McMoRans gruva Grasberg i Indonesien, som kan leda till att gruvan stängs av i upp till tre månader, att vara ett orosmoment vad gäller utbudet av koppar.

”Statistiken från Kina var lite bättre än väntat, och den stängda gruvan kommer att stressa marknaden. Det här en lite mer ihållande avstängning än vi tidigare sett”, kommenterade Harry Denny, mäklare på PVM Futures i New Jersey, till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden noterades guldet 27 dollar högre till 1.415 dollar per uns, medan silvret steg 0:64 dollar till 22:90 dollar per uns.

”Oron på ädelmetallmarknaden beror just nu enbart på när Federal Reserve börjar minska sina kvantitativa lättnader. Vad som helst som avviker från förväntningarna, på ett eller annat sätt, kommer att ha en stor påverkan på guldet”, sade David Meger, chef för metallhandel på Vision Financial Markets i Chicago, till Bloomberg News.

Av: Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto