Home > Råvaruanalytiker förutspår guld kommer testa toppar på $2 100 i år

Råvaruanalytiker förutspår guld kommer testa toppar på $2 100 i år

  • Guldpriserna steg till $1 817 per ounce tidigt på onsdagen när aktierna stannade efter att ha öppnat uppåt 2022

  • Inflation och en svagare dollar kan få guldet att stiga till $2 100 per ounce tidigare än väntat

  • Guldpriset nådde rekordhöga $2 063 i augusti 2020.

Spotguld kommer sannolikt att stiga till $2 100 per ounce 2022, har råvaruanalytikern David Lennox förutspått.

Lennox, analytiker på fondförvaltningsföretaget Fat Prophets, tror att faktorer som bidrar till det hausseartade fallet för guld skulle vara den stigande inflationen och en svagare dollar.

Analytikern sa detta under en intervju med CNBC:s "Street Signs Asia", vid en tidpunkt då priset på ädelmetallen söker en ny uppsida efter att ha halkat från de senaste topparna över $1 821.

Hög inflation och svagare US-dollar hjälper guldpriserna

Angående hur mycket guldpriset kommer att stiga under 2022 tror Fat Prophet-analytikern att det kan testa de rekordhöga nivåerna, även om han tillägger att priserna sannolikt inte kommer att sträcka sig längre från toppen.

Han noterar att två av de främsta faktorerna som kan hjälpa guld under året är en nedgång i den amerikanska dollarn och inflationsproblem. Enligt hans åsikt kan en svaghet i dollarn vara en välsignelse för den ädla metallen, med ytterligare gnistor från inflationsrädsla som driver investerare till säkra tillgångar.

Geopolitiska spänningar kan påskynda vinsterna i guld

Men det är inte bara ovanstående två faktorer som analytikern tittar på. Han tror att en topp i geopolitiska spänningar och konfrontationer mellan USA och Kina eller Ryssland är en annan potentiell drivkraft för ett nytt rally i guldpriserna.

Enligt honom, om dessa scenarier utspelar sig, skulle till exempel en militär konfrontation till följd av spänningarna mellan Ryssland och Ukraina snabbt öka uppåttrycket i guld.

Målet på $2 100 dollar per ounce skulle då sannolikt ses långt mycket tidigare under året än vad allmänt beräknats.

Gulds rekordnivå är $2 063 per ounce

För tillfället är guld prissatt runt $1 817,10 per ounce, en uppgång på cirka 0,14% under dagen. De mindre uppgångarna kommer även när dollarindexet fortsätter att kämpa mot de stora globala valutorna, för närvarande ned mot den japanska yenen, det brittiska pundet och euron.

Förra året nådde guldpriserna toppar nära $1 959 per ounce, och den 52-veckors högsta toppen kom ett år då ädelmetallen öppnade runt $1 677 per ounce. Men trots uppgångarna stängde guldet fortfarande under sina rekordnivåer på $2 063 som nåddes i augusti 2020.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto